Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кацаров се похвали: Успяхме! Пречупихме най-тежката COVID вълна

Политика

Кацаров се похвали: Успяхме! Пречупихме най-тежката COVID вълна

Кацаров се похвали: Успяхме! Пречупихме най-тежката COVID вълна - Tribune.bg
Снимка:

Съгласих се да съм министър заради Радев, не бих участвал в редовен кабинет

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров се похвали пред Нова телевизия, че поредната COVID вълна е пречупена, с мерките, предприети от властите - увеличават се тестваните и ваксинираните, намаляват заразените и постъпилите в болница. Той заяви: „Беше най-тежката епидемична вълна, но успяхме да я пречупим без локдаун“. За него зелените сертификати са си свършили работата, а мерките са били приети от обществото.

„Изборите и зелените сертификати бяха използвани срещу интересите на хората и за печелене на гласове срещу животите на хората. Това е най-тежката епидемична вълна от досегашните, с най-много заразени хора, с щам на вируса, който се разпространява най-бързо и протича най-тежко при повечето хора. И въпреки това успяхме да пречупим вълната, без да налагаме локдаун. Нали така? Трябва да се признае”, потърси съгласие Кацаров.

Според него ще има пета вълна. Няма да бъде нужно хората да се задължават за ваксинация, ако приемат, че тя е необходима и това е правилният подход.

„Ние не заложихме на страха, не заложихме на това да уплашим хората, за да можем по-лесно да ги манипулираме. Вие сте свидетели, че ние залагахме на доброто. Ние направихме възможното, най-доброто, което можеше да бъде направено в този момент. Някои ми казват, че трябвало да наложим зелен сертификат през лятото. Аз не чух някой да го предлага тогава“. 5

Броят на починалите бил съизмерим с броя на починалите през предишните вълни.

Относно състоянието на доц. д-р Ангел Кунчев, Кацаров разкри, че е в болничен от два месеца, но в здравното министерство „са се справили и без него”. Двамата не били в конфликт, добави здравният министър.

За трагедията в Сливен, министърът на Радев се оправда- директорът на болницата му е казал, че в нея са пушени цигари и хората са загинали заради задушаване.

COVID отделенията не трябвало да се заключват, там имало само режим на влизане, за да не се разпространява заразата.

По въпроса за рокадите в здравното министерство – освобождаването на зам.-министър Димитър Петров, Кацаров обясни, че решението за това е било на Стефан Янев, а той не му дължал обяснение. 

„Нашият мандат свършва. Аз съм там още две-три седмици”, добави здравният министър.

Той сподели, че се е съгласил да стане служебен министър, за да подкрепи Румен Радев. Съгласил се е на втори мандат само по една причина - разгарът на новата епидемична вълна.

„Поех огромна отговорност, всички упреци и критики. Аз не бих участвал в редовно правителство, нямам ангажимент към него. Смятам, че то в сферата на здравеопазването не просто трябва да се справи с една конкретна ситуация. За да има смисъл от него, то трябва да има визия за реформа. Нашата здравна система е в лошо състояние“, добави Кацаров.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети