Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кацаров за зелените сертификати: Не може да се изхожда от презумпцията, че целият народ е съставен от мошеници

Политика

Кацаров за зелените сертификати: Не може да се изхожда от презумпцията, че целият народ е съставен от мошеници

Кацаров за зелените сертификати: Не може да се изхожда от презумпцията, че целият народ е съставен от мошеници - Tribune.bg
Снимка:

Мога да си понеса кръста, правя правилните неща

Стойчо Кацаров увери, че нямало как да се влезе в заведение без сертификат или с фалшив. „Ако изхождаме от това, че целият ни народ се състои от мошеници, то нищо няма да стане“, каза по Нова телевизия служебният министър на здравеопазването.

Било се обсъждало как неваксинирани хора да влизат в магазини тип мол, за да влязат в хранителен магазин, банка или аптека.

Според него нямало проблем да се ваксинират хората с диабет или автоимунни заболявания. „Няма нито 1 противопоказание за поставяне на ваксините, дори при автоимунните заболявания“, обясни министърът.

Кацаров заяви, че могат да ми бъдат приписани много грешки.

„Няма да се оправдавам. Съзнавам, че една част от нещата можеха да бъдат направени по-добре. Начинът на управление на кризата като цяло беше правилен. Правя правилните неща“, уверено заяви той. 

„Мога да си понеса кръста, ще изтърпя всички хули в името на това да изведа страната от тежката ситуация“.

Той е отправил питане до държавния резерв и се оказало, че повече респиратори в резерв няма, заради това е поискана помощ от Световната банка за доставка на допълнителна апаратура.

Служебният кабинет на Румен Радев е потърсил помощ от други държави в ЕС, за да може българи с COVID да бъдат прехвърляни на лечение в болници в други държави.

„Това е последната възможност и да избягаме от най-лошият сценарий. Ако мерките не сработят, алтернативата е пълен локдаун“, каза Кацаров.  

Връщане на децата от 1-и до 4-и клас в училище щяло да бъде първото разхлабване, ако мерките сработили. 

Той обясни, че средата в ресторантите била безопасна, защото хората били със сертификати, а в училищата нямало такова изискване.

Има сериозна съпротива от родители да се тестват децата им. Аз докато съм министър няма да позволя тестване на малки деца през носа. Сега обсъждаме щадящи възможности и ако постигнем съгласие съм готов да върна децата в училище“, разясни Кацаров на въпрос защо училищата в София и други градове бяха затворени.

Нямало обаче да затваря при никакъв вариант детските градини.

Кацаров се защити по въпроса с даването на сертификат при първа игла като обясни, че всичко било до „вероятността да заразиш други хора“. Можело да ги заразиш и с две дози, но вероятността това да стане е по-малка. „Поемаме този риск“ обясни министъра. Добави и че се обсъжда държавните служители на гише да им се изисква сертификат, но този въпрос не е окончателно решен.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети