Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Ананиев: Бюджетът е стратегически отговор, с който да осигурим стабилност

Политика

Кирил Ананиев: Бюджетът е стратегически отговор, с който да осигурим стабилност

Кирил Ананиев: Бюджетът е стратегически отговор, с който да осигурим стабилност - Tribune.bg
Снимка:

Следващото правителство ще може да го изпълни, независимо в каква политическа конфигурация бъде съставено

Бюджетът за 2021г. е стратегически отговор, с който да осигурим стабилност и сигурност в условията на Ковид-19 и да продължим по пътя на реформите, започнали още в първите дни на този управленски мандат, изтъкна пред депутатите финансовият министър Кирил Ананиев. След приемането на бюджета министърът подчерта, че през 2021 г. се постига обещаното удвояване на средната учителска заплата от 2017 г., както и увеличаване на възнагражденията в системата на висшето образование.

„Продължават да се увеличават парите за сектор образование – подкрепа, както за педагогическия и непедагогическия персонал, така и за повишаване достъпа и качеството на образованието“, увери Ананиев.

Според него правителството ще изпълни още обещаното увеличение на минималната работна заплата, а доходите на заетите в бюджетната сфера ще нарастват за трета поредна година, при това не предизборно.

„Ресурсът за социалните системи за следващата година е на безпрецедентно високо ниво, като с него се осигурява финансирането на мярката 60/40, парите за хората с увреждания, парите за отглеждане на деца, подкрепа за родителите за отглеждането на деца чрез данъчни облекчения, увеличаването на минималната пенсия от 250 на 300лв.“, коментира финансовият министър.

Той уточни, че от 1 януари 2021 г. увеличаването на максималния размер на пенсията ще е от 1200 на 1440 лв., като е заложено и осъвременяване на пенсиите от 1 юли с 5% и изплащането на добавка от 50 лв. за всеки пенсионер до март 2021г. включително.

„Средствата за здравеопазване за догодина също са рекордно високи. Тук са парите за медиците на първа линия, за медицинските дейности, за ваксината за ковид-19, за изграждането на здравната информационна система и на Националната педиатрична болница“, посочи Ананиев.

Министърът допълни, че през 2021 г. са планирани средства за кохезионната политика, така и за новия инструмент следващо поколение на ЕС, създаден по предложение на ЕК и целящ устойчиво, съгласувано и справедливо възстановяване на държавите-членки от кризата, породена от пандемията.

„Българското правителство работи по Националния план за възстановяване и устойчивост като към момента се осъществява неговото обществено обсъждане. Планът залага интервенция в някои области на политиката, като зелената ни икономика  с фокус енергийна ефективност, иновациите, дигитализацията, подобряването на свързаността на регионите в страната и др.“, увери финансист №1 на държавата.

Той разкритикува критиките за размера на дефицита и спекулативните твърдения за дълга.

„Със сигурност, ако нямаше пандемия и всички негативи от нея последици, фискалната ни позиция щеше да бъде значително на по-ниско ниво. В същото време дефицитът и дългът на страната продължават да са сред най-ниските в ЕС. И по двата показателя продължаваме да сме между първите в ЕС, като след отминаването на пандемията прогнозираме страната ни да тръгне по пътя на икономическо възстановяване и растеж, които в средносрочен план да осигурят възможност за реализиране на стъпки за постепенно свиване на бюджетния дефицит“, посочи Ананиев. Той цитира оценките в есенната прогноза на ЕК, според които през 2020г. съпоставено с данните на 27-те държави-членки, страната ни е с най-ниският бюджетен дефицит, на трето място е по най-нисък дълг, а спадът на БВП е по-малък от средния за страните-членки на ЕС.

„И накрая, бюджетът за 2021 г. дава ясен хоризонт за реализиране на политики и мерки. В него има предвидени достатъчно буфери и следващото правителство ще може да го изпълни, независимо в каква политическа конфигурация бъде съставено“, категоричен бе финансовият министър Кирил Ананиев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети