Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Ананиев: ГЕРБ е готова да подкрепи правителство и с друг мандат, ако приоритетите съвпадат

Политика

Кирил Ананиев: ГЕРБ е готова да подкрепи правителство и с друг мандат, ако приоритетите съвпадат

Кирил Ананиев: ГЕРБ е готова да подкрепи правителство и с друг мандат, ако приоритетите съвпадат - Tribune.bg
Снимка:

Ако не успее да състави кабинет, ГЕРБ е готова да подкрепи правителство с друг мандат в името на стабилността на държавата и при условие, че програмата му съвпада с приоритетите, заложени в програмата за управление на ГЕРБ, коментира пред БНТ бившият финансов министър Кирил Ананиев. Той направи уговорката, че ГЕРБ не би участвала в един кабинет с "Продължаваме промяната".

"Ако не се стигне дотам, че първата политическа сила да създаде правителство, тогава евентуално мандата минава на втората политическа сила. И ако тя наистина е готова в този труден момент да поеме отговорност, защо да не го подкрепим", изтъкна Ананиев. По думите му държавният бюджет за следващата година е най-важната тема, с която трябва да се захванат новите депутати в 48-ото Народно събрание.

"Обединяващото между всички партии е, че бюджет трябва да има, дори и да няма кабинет", уточни финансистът от ГЕРБ. Той допълни, че в петък парламентът ще изслуша служебния финансов министър Росица Велкова за изпълнението на бюджета за тази година и макрорамката за Бюжет 2023. Според Ананиев на базата на реалните данни, които изнесе Велкова, ще започнат същинските разговори за план-сметката. Той упрекна ръководството на НАП, че не работи достатъчно за събирането на приходите в държавата. По негови сметки при толкова висока инфлация би трябвало в хазната да има още повече постъпления.

"За следващата година вече трябва да се таргетират мерките, които са по отношение на бизнеса и населението, така че да не се стига до теглене на такъв огромен заем от 15 млрд. лева. Освен общата тенденция за затягане на финансирането от международните финансови институции, налице е голямо недоверие към управлението в България, особено през последните година, година и половина", отбеляза финансистът от ГЕРБ. Той бе категоричен, че тезата на "Продължаваме промяната" за 3% бюджетен дефицит през следващата година е невъзможна, защото базовата фискална рамка е с 6,8% заложен дефицит, а към нея дори не са добавени новите разходи. 

Бившият министър заяви амбицията на ГЕРБ за продължавана на компенсациите за електроенергия и природен газ, но да ги получават фирми, които имат трудности с плщането на сметките си.


 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети