Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова не се явиха да отговорят за „Джемкорп“

Политика

Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова не се явиха да отговорят за „Джемкорп“

Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова не се явиха да отговорят за Джемкорп - Tribune.bg
Снимка:

Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова отказаха да се явят във временната комисия за „Джемкорп“, която има за цел да установи всички факти и обстоятелства около подписването на меморандума.

На изслушване се яви единствено бившият енергиен министър Александър Николов, който няколко пъти заяви, че няма претенции и проблем не може да има. По думите му в Министерството на енергетиката са налични всички документи, както и акционерната книга на „Джемкорп“.

На въпрос от Станислав Анастасов дали е наясно, че „Джемкорп“ са водили кореспонденция с „Булгаргаз“ за доставка на природен газ, Николов заяви, че няма такава информация и сделки не са подписвани.

Запитан от Теменужка Петкова кой е подготвил въпросния меморандум, при положение, че има нарушение на Конституцията и всички разпоредби, Николов отговори, че съгласуване не е правено, защото документът е проверен от политическия кабинет и правния отдел на министерството.  

По думите на Николов „Джемкорп“ са били доведени от „Айпи 3“, но от документите става ясно, че „Джемкорп“ се появяват много преди това.  

Запитан кои са собствениците на „Джемкорп“ и „Айпи три“, Николов не успя да отговори, а заяви, че трябва да види в акционерната книга, която по думите му е предадена в ДАНС. От Министерството на енергетиката обаче категорично заявиха, че там подобни документи няма. От службите също заявиха, че проверка не са правили, защото такава не им е била възлагана.   

Ние не получихме нова информация, която да се базира на документи. Продължава да няма никаква яснота около собствеността на тези фирми, службите не са информирани, Министерството на енергетиката не е упражнявало никакъв контрол върху меморандума. Ние не получихме никаква информация с документи“, заяви Десислава Трифонова.

Според Венко Сабрутев меморандумът е необвързващ и за приятелство. По думите му имало и писмо за отказ от претенции от страна на „Джемкорп“ и „Айпи 3“, след като меморандумът е бил прекратен. Нямало и никакви последствия за държавата ни от подписания документ.

„Опитахме да бъдем дезинформирани, което означава, че или бившият министър е научавал постфактом информацията и не бих искала да тълкувам, това че той сам застава тук“, заявиха от „Възраждане“. Според Михайлова депутатката доклада, който ще излезе от комисията ще е скандален и вероятно ще трябва да бъде предоставен на компетентните органи. Тя отбеляза и отсъствието на хората, които ще излязат зад въпросната сделка.

Драгомир Стойнев отчете, че е дълг на Николов да присъства и го похвали за лоялността му да защитава депутатите, които всъщност трябва да отговарят, визирайки Кирил Петков, Лена Бориславова и Асен Василев. Депутатът от БСП допълни, че така и не е станало ясно, кой е изготвил въпросният меморандум, както и анализи, без решение и на Министерски съвет. „Слагат ви вас на масата да подписвате, тези които трябва да отговарят се хвалят, че компаниите са им предложени от посолството на САЩ, които отрекоха. Никъде няма и следа от това, което е подписвано. Даже и администрацията на президента е въвлечена, вие първо отказвате, след това подписвате“, допълни Стойнев.  

От „Български възход“ коментираха, че изводът е, че енергетиката не трябва да се дава на лаици. 

Председателят на комисията Десислава Трифонова изчете писмо, в което се потвърждава, че Петков, Бориславова и Василев са потвърдили присъствието си. 

Дезертиралия депутат от ИТН и преминал в редиците на ПП Иво Атанасов обяви, че Кирил Петков и Асен Василев не са в комисията, защото присъстват на парламентарен контрол. Трифонова уточни, че е направена проверка и двамата не присъстват в зала. Изпратена е покана и до Лена Бориславова, но явно тя не смята да дава отговори.

Служебния министър на енергетиката Росен Христов разкри нова информация, а именно, че правния отдел на Министерството на енергетиката ясно са заявили, че меморандума е трябвало да бъде нотифициран от Народното събрание. Препоръките им обаче са били игнорирани, а в последствие юридическия отдел на енергийното министерство не е потърсено от министъра за консултация.

„Министерството на енергетиката игнорира юристите на министерството и затова не е потърсено тяхното мнение за анализ на меморандума. Относно сегашния статут на меморандума, след изпращане на писмото за прекратяването му, двете компании са изпратили писма, че нямат претенции, но няма писмо за двустранно прекратяване. Компаниите изчакват срока за едностранното прекратяване. Тепърва се уточнява дали има теч на информация в следствие на подписания меморандум“, заяви още Христов.

От изслушването стана ясно, че „Джемкорп“ и „Айпи 3“ са имали отношение към Плана за възстановяване и неговото прекрояване от страна на правителството на Кирил Петков в частта с батериите за милиарди.

В качеството му на бивши началник на кабинета на президента Димитър Стоянов заяви, че е имало среща с представители на „Айпи 3“, като са говорили малки модулни реактори, след това е изпратен меморандума, който президентството препраща на министерството на енергетиката. От своя страна самото министерство не изпраща становище до президентството. Стоянов потвърди, че никога не е ставало дума за доставка на природен газ и не се е коментирало да включване на друг партньор, като президентската институция няма отношение за подписване на меморандум.

"Видимо се вижда обвързаност между "Джемкорп" и Плана за възстановяване, както и зависимости", заключи депутат от "Български възход".

След неявяването на Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова, които бяха заявили, че ще присъстват, комисията реши да изготви доклад, който да бъде обсъден следващата седмица.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати