Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков: Докато съм премиер, няма да има задължителна ваксинация

Политика

Кирил Петков: Докато съм премиер, няма да има задължителна ваксинация

Кирил Петков: Докато съм премиер, няма да има задължителна ваксинация - Tribune.bg
Снимка:

Другата седмица ще има моменти на сериозно безпокойствие. За вас ще има бял автобус, предупреди Костадин Костадинов

Няма задължителна ваксинация и това правителство няма да наложи такава, това заяви премиерът Кирил Петков по време на блиц контрола в парламента. Премиерът увери, че задължителната ваксинация няма да стане факт, докато той е министър-председател.

Въпросът беше отправен от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Зелените сертификати въведоха вредна практика за принудителна ваксинация и такса труд - много голяма част от българските граждани, които не искат да се ваксинират са принудени да си заплащат тестовете. Смятате ли да премахнете зеления сертификат?“, попита Костадинов.

„Ние също като вас смятаме, че ваксинацията не трябва да бъде задължителна, но в момента имаме принудителна. Надявам се да си спазите уверенията. Хубаво е, че вие сте решили да правите кампания за информираност, допълнителни стимули, нямаме против това. Добре е, че има хора, които искат да се ваксинират, но от това не трябва да произтичат права, нито задължения. Зеленият сертификат не дава възможност за избор. Ако нямаш зелен сертификат, не ходиш на работа. Апропо това се опитвате да направите и тук в парламента. Ще видим как ще ни спрете, когато решим да идваме на работа“, избухна Костадинов.

Той настоя Петков да се ангажира с числа колко хора трябва да са ваксинирани, за да се махне зеленият сертификат.

Той настоя за пълна отмяна на зеления сертификат и се закани: „Хората имат нужда от спокойствие, ако това спокойствие не им бъде дадено от вас, смятам, че другата седмица ще има моменти на сериозно безпокойствие. За вас ще има бял автобус. Готви се огромен протест другата сряда“.

Тези думи на лидера на „Възраждане“ бяха освиркани от депутатите и предизвикаха реакция от страна на председателя на Народното Събрание Никола Минчев.

„Другата седмица ще има протест, който може да протече единствено по един начин – законно“, направи забележка председателят на парламента и предупреди Костадинов да не се обръща така към колегите си.

Кирил Петков за пореден път подчерта, че ваксинацията в момента е основополагащият начин да преодолеем кризата.

„Вчера 72 души са починали от ковид, само 2 от тях са ваксинирани. Последните 14 дни 944 души са починали. От тях 71 души са ваксинирани, ако не броим фалшивите сертификати. С други думи - призовавам ви, ако искаме да запазим нашето население, което така или иначе се е намалило през последните години, както разбрахме от „Преброяване 2021“, и не искаме повече жертви, нека се обединим около общата стратегия, че България трябва да ваксинира своето население, за да го предпази. Аз не искам да съм министър-председателят, който отброява тези умрели хора. И всичко останало би било популистко и неправилно за здравето на българския народ. Ако успеем да направим това, когато кризата отмине и имаме ваксинирано население, зеленият сертификат ще стане ненужен“, категоричен бе Петков.

Премиерът отвърна и на нападките на Костадин Костадинов.

 „Уважаеми колеги, трябва да спрем да сочим с пръст на кого е отговорността, отговорността е на всички нас. Кога ще има спиране на ползване на зеления сертификат зависи само от едно - колко човека са заболели, колко са в болница. Ако не направим всички заедно усилия да ваксинираме хората по най-информирания начин, ние не можем да отговорим на този въпрос. Така че, нека работим заедно, а не да се опитваме да правим провокации“, призова той.

Що се отнася до предупреждението на Костадинов за протести, премиерът отбеляза:

„Аз съм бил на протестите при белия автобус, бил съм на протестите при ГЕРБ, бил съм на всички протести. Аз приветствам протестите – не ни е страх от протестите, това е начин гражданите да изразят своето мнение. Последно, за което ни е страх е това. Според мен е безотговорно в средата на следващата ковид вълна да направим тези хора да се съберат и да се заразяват един друг. Ако това го направите, ще е неправилна политика“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети