Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков: Миналата седмица се качих на един ТИР, пътищата ни са в ужасно състояние (ВИДЕО)

Политика

Кирил Петков: Миналата седмица се качих на един ТИР, пътищата ни са в ужасно състояние (ВИДЕО)

Кирил Петков: Миналата седмица се качих на един ТИР, пътищата ни са в ужасно състояние (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Рали шампионът на България Димитър Илиев влиза в екипа на премиера

„Искам да споделя две интересни истории“, каза Кирил Петков в Министерския съвет в началото на държавната координационна среща по въпросите на безопасността на движението по пътя.

„Миналата седмица аз се качих на един ТИР. Минахме през пътя на Витиня, който е в абсолютно безобразно състояние. Асфалтът е на парчета, огромни дупки със страхотни задръствания. Имаше огромна катастрофа между два ТИР-а точно там, ден по-рано. Докато се возех, шофьорът каза: „Не мога да издържам нито ден повече. Пет години съм карал по тези пътища, пет години тези дупки са там. Моето търпение е изчерпано“. Ние сме в една много странна ситуация. Пътищата ни са в ужасно състояние. За съжаление, това не е от един месец, както се опитват да казват някои по новините, а от последните пет години“, каза премиерът.

Петков продължи с думите, че си пуснал новините и чул Бойко Борисов да казва, че е преброил 3 000 дупки на път за София.

„Представяте ли си какво ниво на пътищата имам? Дори да вземем неговото обвинение. Как са били направени тези магистрали, за да имаме 3000 дупки за 100 дни. Или не са били оправени през цялото време, или пътищата са построени толкова зле, че да имаме 3000 дупки. И двете версии на тази история са ужасяващи” добави Петков.

„Друг вътрешнокоалиционен спор е това, че сега трябва да похарчим над 1 милиард лева за ремонти, които са били направени в миналото. Но без да похарчим тези пари, съществуващите фирми не искат да отидат да ремонтират, защото казват, че не им е платено. Първият въпрос е защо основни ремонти са били направени като пътна поддръжка”, попита министър-председателя.

Той обясни, че пътната поддръжка е частичен, лек ремонт, който не изисква толкова високо ниво на гаранция, както основният ремонт. Петков изрази надежда тази седмица парламентът да одобри плащанията към пътните фирми.

„Надявам се тази седмица това решение да мине. То има два критерия. Първият критерии е, че трябва да разплати максимално бързо половината пари. Не трябва да се спори по тази тема. Второ искаме да мине през достатъчно добро ниво на проверка. Не защото се съмнявам в АПИ или Министерството на регионалното развитие, а защото договорите са били направени неправилно и трябва да има засилен контрол”, каза още Петков.

Премиерът обяви, че бившият автомобилен състезател Димитър Илиев става част от екипа на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата”.

„Ние на първо място трябва да разглеждаме човешкия фактор. Отговорните хора на пътищата, след това състоянието на пътищата, след това състоянието на автомобилите, дали са безопасни. Имаме страшно много проблеми за решаване. Това може да стане само с общи усилия. Ще дам всичко от себе, но една птичка пролет не прави. Тук трябва да срещнем подкрепата на цялото българско общество", заяви Илиев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети