Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Първата премиерска заповед на Кирил Петков ще е в МС всички да имат зелени сертификати

Политика

Първата премиерска заповед на Кирил Петков ще е в МС всички да имат зелени сертификати

Първата премиерска заповед на Кирил Петков ще е в МС всички да имат зелени сертификати - Tribune.bg
Снимка:

Кандидатът за министър-председател обяви, че в света има 8,6 млрд. ваксинирани - повече от цялото население на Земята

Първата ни задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България, трябва да работим заедно. Това каза кандидатът за министър-председател Кирил Петков от трибуната на Народното събрание на днешното извънредно заседание, на което трябва да бъде гласувано новото коалиционно правителство.

„Днес е важен ден да продължим промяната. Промяната на мисленето и промяната в управлението. Първата ни задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България, трябва да работим заедно. Заедно с четиримата коалиционни партньори постигнахме общи дебати, с които направихме общо споразумение от 120 страници, 18 глави за политиките, които ще са нужни тази промяна да се осъществи. Заедно трябва да работим и с опозицията, когато говорим за конституционни промени и промени в съдебната власт“, подчерта Кирил Петков.

Той очерта основните приоритети на бъдещото правителство.

Петков отчете, че не трябва да се допуска увеличаване на цената на тока за битовите потребители и да се намали тя за бизнеса. Не трябва да зависим от никого. Той подчерта важността от незабавна диверсификация.

Петков беше категоричен, че новото правителство трябва да се справи и с кризата от коронавирус. „Не можем да чакаме следващият щам да удари икономиката. Трябва да се ваксинираме - това е единственият път напред. Ако имаше въпроси преди, сега вече 8,6 млрд са ваксинирани (б.р. цялото световно население е под 8 млрд.)“, посочи Кирил Петков.

Кандидатът за министър-председател заяви, че мотото на правителството ще бъде „Нулева толерантност към корупцията“.

„Моята първа заповед, ако бъда избран като министър-председател, е всеки в Министерския съвет да е със зелен сертификат, заяви той. Не може във всеки ресторант на ъгъла в София да трябва влизаш със зелени сертификати, а в Министерския съвет да не се влиза в такъв“, каза той.

По думите му контролът за финансите и еврофондовете ще бъде даден на Асен Василев.

„МВР ще има една единствена цел - никой да не е над закона, никой да не чувства, че неговото престъпление ще бъде безнаказано. Ще държа корупцията да се хваща от най-ниското до най-високото ниво“, категоричен бе Кирил Петков. За министър на вътрешните работи той предлага Бойко Рашков.

„Около темата за правосъдието, всички в управляващата коалиция се обединихме около това, че господин Гешев не е постигнал резултатите, които трябва да постигне някой като главен прокурор. Та най-голямата  кражби в историята - КТБ, остана без резултат“, посочи той и акцентира, че има нужда от реформа в прокуратурата.

„Какво да кажем за външните ни парнтьори, че посочват хора в листите „Магнитски“, а българската прокуратура мълчи. Петков изрази надежда, че прокуратурата ще бъде реформирана с помощта на Надежда Йорданова.

По отношение на икономиката, той разкри, че заради корупцията, въпреки ниските данъци, не можем да привличаме достатъчно инвестиции.

В този сектор той предложи за заместник-министър председател и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, за министър на иновациите и растежа - Даниел Лорер.

„Всички знаем от малки, че България има една от най-плодородните почви на света. От историята знаем, че сме били сред големите износители на плодове и зеленчуци. Време да си върнем този статут обратно. Време е да произвеждаме здравословни храни с висока добавена стойност. Време е да запазим горите си и да ги управляваме добре. За земеделски министър предлагаме Иван Иванов“, каза по отношение на земеделието Кирил Петков.

„Инфраструктура и транспорт - крайно време е да свържем Северна и Южна България. Този митичен тунел под Шипка трябва да стане реалност. Трябва да построим законно АМ „Хемус“. Трябва да направим пътя Ботевград - Враца - Видин. Да изградим нови мостове над Дунава. За тези цели, които бяха обещавани през последните 12 години, но не бяха постигани, предлагаме вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов, както за министър на транспорта и съобщенията Николай Събев“, каза още кандидатът за премиер.

„Ако гласувате този състав на Министерски съвет, аз обещавам да бъда министър-председател на всички българи“, посочи кандидатът за министър-председател.

„Призовавам ви, следете за всяка наша стъпка, гледайте за всяка наша грешка. Нека забравим нашите лични и всякакви други цели. Нека един път завинаги дадем едно истински честно правосъдие“, завърши речта си той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети