Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Последно: Раздават министерства на ПП, БСП, ИТН и ДБ, всеки си назначава зам.-министри

Политика

Последно: Раздават министерства на ПП, БСП, ИТН и ДБ, всеки си назначава зам.-министри

Последно: Раздават министерства на ПП, БСП, ИТН и ДБ, всеки си назначава зам.-министри - Tribune.bg
Снимка:

Кирил Петков: Не можем да сменим ВСС и Гешев без гласовете на ГЕРБ

„Имаме още стъпки да се извървят - днес ще изпратим договора за съставяне на правителство до всички партньори. Когато те го потвърдят, се надявам до сряда да има финализиран договор с всички политики вътре, заедно с разпределението на министерствата и ключовите политики.“  Това заяви пред БТВ съпредсетателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

По думите му това не е споразумение, а се нарича договор, защото всеки трябва да носи отговорността си. Той обясни, че така всеки от коалиционните партньори ще има разпределение върху министерствата. Всеки министър ще избира екипа си и ще носи отговорността за спазването на договореностите, но нямало да има санкции за неизпълнение.

„Всеки партньор ще може да си назначава министри и заместник-министри, така вместо да се опитваме да следим каквото и да е, просто ще изискваме резултати. Няма да се спазва досегашното правило зам.-министрите да се назначават от коалиционните партии. Всеки министър ще има право да си избере екип, с който да работи, и ще изискваме от тях резултати.“, обясни Петков.

Според съпредседателят на „Продължаваме промяната“ така нямало да има оправдания, че нещо не се е случило заради някой зам.-министър. На въпрос няма ли по този начин да се въведе монопол, той обясни, че те нямало да бъдат политически министри, а министри на България и върху тях няма да бъде разпънат политически чадър.

Петков няколко пъти беше попитан за имена, но заяви, че все още много неща се изясняват по политиките и имена не са обсъждани. Трябвало да са ясни целите, за да се предложат най-подходящите лица. Той призна, че на самият него много неща не са му известни.

„Не можем да сменим ВСС и главния прокурор без гласовете на ГЕРБ.“ , заяви Петков на въпрос за промяната в съдебната власт, за която настояват.

„Смяната на Гешев и ВСС е много труден въпрос. За смяната ни трябва конституционно мнозинство, а ние нямаме такова. Ще са ни необходими и гласовете на ГЕРБ.“, обясни съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

„Първо правим структура на МС, а после имена.“, подчерта отново съпредседателя на „Продължаваме промяната“.

„Пак казвам, че не сме обсъждали имена. Що се касае за Рашков – това ще бъде предложение за номинация от нашата партия. Ще обсъдим с партньорите. След това аз трябва да разговарям с него. Това ще е различно, от това дали ще приеме поста“, коментира още Петков.

По думите му по време на преговорите не е имало тема, която да предизвика голям стрес.

На въпрос, защо са обикаляли политически централи по тъмно, той беше лаконичен, че денят е кратък и не е имало как да ходят на светло.

„Ходим по тъмно по партийните централи, защото не можем да ходим по светло“, обясни Петков посещението си в централата на БСП. „Имахме много дълъг ден с преговори.“ По думите му те са обсъждали теми от бюджета.

По думите на Кирил Петков Министерство на икономиката ще бъде разделено на две.

„Държавните предприятия ще бъдат в едно министерство, а фондовете за растеж - обединени от друга институция.“, обясни той .

Той коментира и изтеклата информация, че е обсъждана ротация между 4-те парии за председател на НС.

„Ротацията на председателя на Народното беше идна от идеите, които обсъждахме, но решихме, че трябва да покажем изцяло ново лице.“, обясни той.

По темата с ДКК, той заяви, че се прави инспекция, а Караганева е станал политическа жертва.

Петков коментира и темата с Бюджет 2022:

„Минималната заплата ще е най-малко 700 лв., и това е заложено в бюджета. Заложен е дефицит от около 4% в зависимост от приходите. Той може да се финансира с част от дълг или с увеличени приходи. С истински контрол върху НАП и невдигане на данъците, но добра събираемост, бюджета ще е добър, завърши Петков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети