Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков: Подкрепяме Украйна, но не можем да се лишим от руския газ и петрол

Политика

Кирил Петков: Подкрепяме Украйна, но не можем да се лишим от руския газ и петрол

Кирил Петков: Подкрепяме Украйна, но не можем да се лишим от руския газ и петрол - Tribune.bg
Снимка:

„На срещата във Версай трябва да говорим в един глас, така че независимо какви различни мнения има по различните становища, накрая трябва да излезем обединени. Европейският съюз няма решения за газа и петрола от Русия, като за момента няма да се налагат санкции. В момента няма решение, само се дискутира, но изглежда, че има доста страни, които имат същото мнението.  Нашата позиция е – изцяло подкрепяме Украйна, изцяло сме за това, че не може една чужда държава да нарушава международните закони и да бомбардира друга държава. Изцяло подкрепяме съществуващите мерки, работим с ЕС тези мерки да бъдат с максимално голяма сила, но неща, които не можем да си позволим е да спрем вноса на петрол и вноса на газ". Това заяви в кулоарите на Народното събрание премиерът Кирил Петков след видеоконферентната си среща с председателя на ЕС Урсула фон дер Лайен.

„В този момент бихме имали огромно затруднение, ако се вземе другото решение. Ние сме изцяло „за“ мерките, нека да не звучим като някакви меки съюзници в ЕС, но тази част от мерките не можем да си я позволим“, допълни Петков.

Попитан кои други държави споделят тази позиция, министър-председателят заяви, че не би могъл да коментира преди лидерската среща във Версай.

Премиерът заяви, че правителството ни обсъжда всички възможни сценарии и работи върху тях, ако евентуално Русия спре доставките на газ за Европа.

„Все пак предпочитаме да не се стига до там“, допълни той.

По думите на Петков, докато нямаме истинска диверсификация, сме много зависими.

Другата седмица премиерът смятал лично да провери гръцката връзка и постоянно бил в контакт с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис.

В случай, че Русия спре доставките на газ и петрол, Петков заяви, че вероятно ще се намали износа на електричество.

Що се отнася до исканата оставка от страна на ГЕРБ, премиерът заяви, че най-големия страх на опозицията, е че въпреки големите кризи неговото правителство работи срещу корупцията. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати