Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков: Позицията на България към преговорния процес с РС Македония се запазва

Политика

Кирил Петков: Позицията на България към преговорния процес с РС Македония се запазва

Снимка:

Пожелавам ви успех и много се надявам да не научаваме от медиите за плановете на правителството, заяви Екатерина Захариева

Позицията на България към преговорния процес с Република Северна Македония се запазва, това заяви премиерът Кирил Петков в отговор на въпрос от депутата от ГЕРБ-СДС и бивш външен министър Екатерина Закариева за това какви ще са действията на правителството спрямо Северна Македония за по-бързото й присъединяване към ЕС по време на блиц контрола в парламента.

„Във ваше интервю за „Файненшъл таймс“ казвате, че България ще предложи нов по-бърз процес за присъединяването на РСМ към Европейския съюз, но в свое интервю вашият външен министър Теодора Генчовска казва, че няма да има промяна в позицията. След това от друго ваше интервю в „Блуумбърг“ разбираме, че ще посетите Скопие, след това разбираме, че вашият съветник вече е посетил РСМ на 2 януари. Явно тези ви позиции не са съгласувани с партньорите. Имате ли намерение да промените съществуващото национално съгласие и да го замените с нещо друго? Ако да, съгласувано ли е то с вашите коалиционни партньори“, попита Захариева.

„Позицията на България към преговорния процес с Република Северна Македония се запазва с точките, както сме го направили в коалиционното споразумение. Тази позиция е същата и я надграждаме с пет отделни различни комисии, които да надградят тези отношения – в инфраструктура, култура, история. Не разбирам защо 2021 година нямаме самолетна линия, влакова линия, общ културен календар, повече взаимодействия между нашите бизнеси“, посочи Петков.

Министър-председателят увери, че коалицията има ясна и обща позиция по въпроса, съгласувана „пред очите на народа“.

„Имаме пълна координация в Министерски съвет и с това, че отиваме на 18 януари на разговори, показваме, че добросъседството е основният принцип при отношенията ни със Северна Македония“, каза още Кирил Петков.

„Готови сме да помогнем на нашите съседи - Северна Македония в борбата с корупцията, защото това е едно от важните условия за членство в Европейския съюз“, подчерта премиерът.

Екатерина Захариева от своя страна напомни, че миналата година през януари МВнР е изпратило подробна пътна карта до РСМ.

„Знаете ли кога благоволиха да отговорят? На 20 декември, като бяха махнати конкретни срокове. Не бива отношенията между две най-близки държави да бъдат такива. Пожелавам ви успех и много се надявам да не научаваме от медиите за плановете на правителството, защото всичко, което изброих, научихме от медиите. Мисля, че много скоро ще разберете защо ги няма тези неща. Но недейте да нарушавате националния консенсус, а няма да го направите, когато ни информирате за тези неща“, категорична бе тя.

„Много важен въпрос е наистина и се надявам, че нашето правителство ще покаже разликата между добри планове и реализирани резултат“, в заключение каза Петков.  


Топ новини

виж още

Актуална тема