Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков: Познавам Румен Спецов от осем години. Радвам се на смелостта му

Политика

Кирил Петков: Познавам Румен Спецов от осем години. Радвам се на смелостта му

Кирил Петков: Познавам Румен Спецов от осем години. Радвам се на смелостта му - Tribune.bg
Снимка:

Отиде да направи проверки, където никой не е правил, на „златния гьол”, където има 32 млн. кеш, посочи служебният министър на икономиката

Познавам Румен Спецов от 8 години. Когато го срещнах за първи път, работеше в НАП. Нивото на професионализъм и независимост беше огромно. Това заяви пред Нова ТВ служебният министър на икономиката Кирил Петков.

„Радвам се на смелостта му, че отиде да направи проверки, където никой не е правил, на „златния гьол“, където има 32 млн. кеш. Досега са проверявани само малки фирми - ресторанти, бакалии и т.н.“, отчете той.

По темата с язовирите той заяви, че 631 млн. лв. са вкарани за ремонт на 400 изкуствени водни басейна. Към днешна дата са завършени само 10.

„Отидох до „Пазар дере“ и видях един празен, затревен водоем. За него бяха похарчени  2 млн. и 350 хиляди лева. Следващата неделя посетих още два язовира. Видях същото нещо - празни язовири, които се водят завършени“, посочи той.

„Оказва се, че въпреки че парите за тези водоеми са платени на 100 %, фирма „Монтажи“ ги е предала на Държавна консолидационна компания, но тя от своя страна 6 месеца не ги е предала на Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. Докато това се случва, това държавно предприятие трябва непрекъснато да държи водоемите с отворени вентили, защото се водят в ремонт“, заяви Петков.

„Сблъскваме се с една ситуация, където държавата си е платила парите, но язовирите стоят празни, защото някой не е предал протокола от ДКК към предприятието, което трябва да ги обслужва. Това за мен е съчетание между некомпетентност и безстопанственост“, уточни министърът на икономиката.

По думите му „Държавната консолидационна компания и „Автомагистрали“ са създадени по един и същи начин като шапка, под която да не бъдат обявявани обществени поръчки“.

Според него на практика министерството няма контрол върху изразходването на средствата от компаниите.

Служебният министър не обяви имената на фирмите, в които според него има концентриран поток от средства за ремонт.

„Цените между различните язовири са много еднакви и много надпазарни. Шевът на „Монтажи“ - Тихомир Димитров е дал на 6-7 фирми всичките обекти. Над 82% от концентрацията на сключените договори е разпределена между тях. Не ги крием, а искаме да разберем какво точно са направили, за да не тръгнат те в един момент да съдят „Монтажи“ и да кажат „Това е търговска тайна“, коментира още Кирил Петков.

Той обясни, че целта му не е да показва кой какво е направил или не е. „Целта ми е оттук нататък нещата да заработят добре“, категоричен бе министърът и коментира дали ще смени управителя на „Монтажи“.

„В момента дори да искам да сменя Тихомир Димитров не мога да го направя. Всичко трябва да мине през конкурс“, заяви Петков.

Той посочи, че шефът на „Монтажи“ е отговорен пред ДКК и само ДКК може да го смени.

Йерархията на различните държавни компании не позволява да се търси нито отговорност, нито да се осъществява реален контрол, обясни Кирил Петков.

По думите на Петков, системата е подобна на структурата в ББР. Той заяви, че до края на мандата си е решил банката да има нов надзор и да се управлява прозрачно.

Служебният министър  коментира и другите важни теми, от които зависи възстановяването на икономиката.

„По „Плана за възстановяване“ през последните седмици работим много активно. Вярвам, че парите за МСП не трябва да са 900 млн., а 1,4 млрд. лева. Сега министерството решава как да се разпределят парите. Затова извикахме ЕИБ и поискахме средствата да се верифицират и от министерството на икономиката, и от ЕИБ - те стават парнтьор“, добави Петков.

„Имаше идея да се направят 4 индустриални парка за 400 млн. С ЕИБ направихме така, че индустриалните паркове да са там, където иска бизнесът. Самите строежи, инфраструктурата трябва да бъде одобрена от ЕИБ“, допълни още министърът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети