Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков се закани, че икономическият шантаж на Кремъл няма да успее

Политика

Кирил Петков се закани, че икономическият шантаж на Кремъл няма да успее

Кирил Петков се закани, че икономическият шантаж на Кремъл няма да успее - Tribune.bg
Снимка:

„Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и ЕС няма да успее. Ще се противопоставим. Днешното събитие е доказателство за това”, заяви премиерът Кирил Петков, който присъства на старта на строежа на терминала за втечнен природен газ в Александруполис.

Петков подчерта, че този проект ще промени енергийната карта на целия регион. По думите му проектът за плаващия терминал за втечнен газ е не само енергиен, но и геополитически, който ще промени енергийната карта на целия регион.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че терминалът представяла много важно явление за югоизточна Европа, а целта му е да постигне енергийната достатъчност.

„Чрез този проект ще може да се постигне диверсификация  на енергийните източници като се намали независимостта от руския газ. Преди няколко месеца в Европейския съвет взехме стратегически решения за въпросите на енергията. Решихме, че ще приключим със зависимостта ни за гориво и затова тази платформа е много важна”.

Президентът на Сърбия Александър Вучич призна, че е бил скептичен към реализирането на проекта.

„ Много се радвам, че ще можем да представим голямо количество природен газ. И когато приключи  ще можем да приемаме големи количества газ”, допълни той.

Министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски  обобщи, че става въпрос за дългосрочно енергийно покриване в един кризисен период. С този терминал ще се осигурят  големи количества природен газ и на електрическа енергия”, допълни той.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Кирил Петков
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети