Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков: Ще подкрепим Димитър Радев за управител на БНБ

Политика

Кирил Петков: Ще подкрепим Димитър Радев за управител на БНБ

Кирил Петков: Ще подкрепим Димитър Радев за управител на БНБ - Tribune.bg
Снимка:

„Парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“ ще подкрепи кандидатурата на сегашния гуверньор на Централната банка Димитър Радев за нов мандат.“ Това обяви съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков пред журналисти, след проведения разговор на депутати от група с кандидата на ГЕРБ-СДС за ръководител на БНБ.

Радев увери, че е готов да остане на поста и затова се среща с ПП-ДБ.

„Отговорите, които получихме, са изцяло в посоката на нашата програма, обясни Петков, като посочи, че това е начинът да се вземат този тип решения – информирани, с въпроси. Основното заключение от дискусията е, че България трябва да бъде в еврозоната не по-късно 1 януари 2025 г. и ще работим заедно – парламентът и БНБ – да постигнем тези цели“, каза Петков.

„Обединихме се и че комисията по европейските въпроси към Народното събрание  ще бъде комисия по въпросите на ЕС, еврозоната и Шенген, като задачи, и по този начин координацията между БНБ, правителството и Народното събрание ще бъде в синхрон“, допълни Петков.

„След днешната среща и тази ползотворна дискусия мога да кажа, че нашето решение ще бъде, че г-н Радев ще има нашата подкрепа, увери Кирил Петков. Едновременно с това тази подкрепа идва с голямата отговорност нещата, за които говорихме, да станат реалност“, изтъкна съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ.

„Неколкократно съм казвал, че трябва да се присъединим към еврозоната възможно най-скоро, но не по-късно от 1 януари 2025 г.“, коментира Димитър Радев. По думите му е много важно, че политическата подкрепа за процеса се разширява, тъй като без нея целта ще бъде нереалистична. „Амбициозна цел, но изпълнима“, смята той.

Трима са кандидатите за управител на БНБ – Димитър Радев, предложен от ГЕРБ-СДС; Любомир Христов – от „Възраждане“, и Николай Каварджиклиев – от „БСП за България“. Те ще бъдат изслушани в четвъртък от бюджетната комисия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети