Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков след изслушването в LIBE: Главният прокурор да стане администратор, трябва промяна изцяло

Политика

Кирил Петков след изслушването в LIBE: Главният прокурор да стане администратор, трябва промяна изцяло

Кирил Петков след изслушването в LIBE: Главният прокурор да стане администратор, трябва промяна изцяло - Tribune.bg

В момента му трябвало само търпение като каза на избирателите да не се фрустрират

„Мисля, че ги изненадахме на нивото на готовност за това как сме решили да правим промяна в България. Трябва да успеем и да опитаме, защото трябва да е в рамките на закона“, каза Кирил Петков след като беше изслушан в Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Брюксел.

„Прокуратурата не работи. Те видяха при нас, че щом първият ни закон е за КПКОНПИ, видяха готовността ни да направим промяна в съдебната система, да махнем спецпрокуратурата, разбраха защо. Просто няма как да излъжете европейските институции с добри думи, те са интелигентни, за да разберат кое е истина и кое лъжа“, каза още премиера пред журналистите.

В плана за възстановяване главният прокурор вече няма да е само с Господ над главата му, а ще има съдия, който ще изпълнява временна роля на прокурор и след това ще може да се върне като съдия. С други думи конфликтът на интереси, който може да се случи, ако вкараме друг прокурор, който може да е под него, няма да го има. Намерението ни като коалиция е ролята на главния прокурор да се промени изцяло. Той да стане администратор, не ни трябва 4-то ниво в прокуратурата, а работеща такава“, каза през усмивка Петков.

В момента му трябвало само търпение като каза на избирателите да не се фрустрират:

„Ние сме на месец и половина. Вярвайте, че е от сутрин до вечер работим. Процесът как го правиме е важен, защото ако е грешно, пак не постигаме, това, което искаме.  Искаме да е рамките на закона“.

Петков коментира още, че на изслушването не е бил попитан за Делян Пеевски и закона „Магнитски“, но коментира:

„Според мен хората, които стоят зад корупцията в България са около 20 души“, уточни премиерът. Той заяви, че 4 от компаниите в ББР били на Пеевски – „ето ти единият човек“. „Най-лошото ще е ако ние сгрешим и няма доказателства, а накрая и държавата да им плати обяда. Това няма да се случи“.

Той заяви, че шефа на ДАНС имал желание за промяна, но през годините се кадрувало и не мислел, че има случайни хора по всички етажи на службите. „Ще имаме дълга работа за реформа“, обеща премиерът.

„Приятели ми казват – хайде, мина месец и половина къде са арестите? Няма как да е извън закона, трябват доказателства. Няма да има вече човек над закона“.

Петков пропусна да отговори на въпросите около неговото гражданство и намесата в съдебната система с искането на оставката на Иван Гешев.

„Ние само отговорихме на въпросите им и помолихме да ги публикуват на техния уебсайт“, поясни той. 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети