Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков след преговорите за кабинет: Няма тема, по която да не сме се разбрали

Политика

Кирил Петков след преговорите за кабинет: Няма тема, по която да не сме се разбрали

Кирил Петков след преговорите за кабинет: Няма тема, по която да не сме се разбрали - Tribune.bg
Снимка:

България запазва единната си позиция спрямо РСМ

„Няма тема, по която да не е постигнато огромно съгласие“. Това обобщи лидерът на „Продължаваме промяната” Кирил Петков след последната дискусия по коалиционното споразумение с БСП, ИТН и ДБ. „Това бяха 18 много интензивни разговора, четвърти ден подред, но нямаше тема, в която да сложим българския интерес и да не постигнем огромно съгласие. Това означава, че няма значение дали сме леви, център или десни. Пожелавам да изпълним всички точки с реални действия и след четири години България няма да изглежда по този начин“, обяви Петков.

По темата за РСМ беше решено да се запази „единната българска позиция“, като обещанието е, че ще се търси „надграждане в конструктивен дух“.

Още в самото начало на дискусията Кристиян Вигенин от БСП призова изрично да се подчертае, че „България запазва досегашната си политика и че се придържа към Рамковата позиция приета от парламента през ноември 2019 г.“ От ПП на няколко пъти се опитаха да не включват изрично в текста Рамковата позиция, но в крайна сметка в окончателния текст се запази формулировката.

Относно работата на съвместните комисии, предвидени в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и РСМ, участниците приеха те да заседават всеки месец.

„Искаме да направим реален календар на тези срещи - минимум един път на месец и реално да постигаме резултати“, заяви Кирил Петков.

В края на дискусията той каза: „Първата дума запазване е много силна думичка като позиция и добавяме надграждане в конструктивен дух. Аз мисля, че е точно това. Защитаваме позицията в момента и надграждаме в конструктивен дух. Перфектно“, заключи Петков. 

В рамките на разговорите бяха потвърдени евроатлантическата интеграция, интеграция в областта на правосъдието, енергетиката и здравеопазването, реформиране на европейската политика по миграция и убежища, както и пътната карта за приемането на страната ни в Еврозоната.

Държавната агенция за българите в чужбина да се трансформира като структура към МВнР, предвижда бъдещата управленска програма. Сред целите на външната ни политика ще е задълбочаване отношенията с Република Корея, Япония, Канада, Индо-тихоокеанския регион. Задълбочаване на стратегическото сътрудничество със САЩ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети