Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков: В директни преговори сме за доставка на втечнен газ със САЩ и Египет

Политика

Кирил Петков: В директни преговори сме за доставка на втечнен газ със САЩ и Египет

Кирил Петков: В директни преговори сме за доставка на втечнен газ със САЩ и Египет - Tribune.bg
Снимка:

„В директни преговори сме за доставка на втечнен газ със САЩ и Египет, за да запазим цената или да я намалим", обяви премиерът Кирил Петков по време на изслушването в парламента, поискано от ГЕРБ, за цената на природния газ в страната след спирането на доставките на руски газ. Петков отбеляза, че правителството има три приоритета – гарантирането на доставките, при това с минимален риск, както и постигане на най-добрата цена на пазара.

„Преди четири месеца заварихме пълна зависимост от „Газпром“, недовършена връзка с Гърция - големи участъци недовършени, отказ на 80% от доставките на азерски газ, които са по-евтини. Когато цените се увеличиха четири пъти, а „Газпром“ казаха – искаме „Булгаргаз“ да си открие сметка в „Газпромбанк“, да платите в евро, а ние ще ги превалутираме – ние всички не знаем каква е цената във всеки един момент, защото това зависи от курса долар – рубла. Второ, нищо не гарантира дали ще си получим газа. Руската страна едностранно наруши договора, а ние бяхме готови. Ние започнахме да работим за диверсификацията, да следим газовата връзка с Гърция“, изтъкна премиерът. Петков напомни, че е минал по цялото трасе на интерконекторната връзка с Гърция и е информирал гръцкия си колега Кириакос Мицотакис за напредъка на строителните работи.

„Освен това договорихме крайна дата - 30 юни, за завършване на интерконектора. Отказът за азерски газ, който ще получаваме по интерконекторната газова връзка с Гърция, е 30 юни 2022г. Сега договаряме доставки за края на май или юни. Имаме готов план за купуване на втечнен газ в случай, че „Газпром“ спре доставките. Газоподаването не спря. Говорихме с ЕК да купуваме газ заедно в рамките на съюза. Още утре ЕК прави работна група в София и тук ще дойдат енергийните министри от региона, от Италия и Азърбайджан. Въпреки извиването на ръце на българската държава не спряхме подаването на газ и сега работим по варианти за решаване на проблемите на целия регион на цена равна или по-малка от тази на „Газпром“, похвали се Петков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети