Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков вини Конституционния съд, че нарушавал конституционните му права

Политика

Кирил Петков вини Конституционния съд, че нарушавал конституционните му права

Снимка:

Кирил Петков вини Конституционния съд /КС/, че нарушавал конституционните му права, става ясно от съобщение на пресцентъра на „Продължаваме промяната“, с което информират медиите, че лидерът им за втори път е внесъл в КС искане да бъде конституиран като заинтересована страна по делото с гражданството му.

„Твърдението, че бивш министър и лидер на новоучредена политическа партия е нарушител на Конституцията, сериозно засяга публичната репутация, доброто име и достойнството на Петков, които са същностни аспекти от правото му на личен живот, гарантирано от чл.32 от Конституцията и от чл.8 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи", се посочва в съобщението. В него се твърди още, че според правни експерти това „нарушавало правото на защита“ на Кирил Петков, признато от самата Конституция.

„Конституционният съд включи като външни експерти по делото лица, които преди посочването им от КС нееднократно в свои публични изказвания пред медиите бяха изразили негативни становища против валидността на отказа на Петков от гражданство, което предопределяше и решението на Съда. Освен че нарушава конституционно признатото на всеки гражданин право на защита пред съд, отхвърлянето на искането за изслушване на Кирил Петков на практика съкрати срока за разглеждане на казуса от Съда, така че окончателното произнасяне да се случи непосредствено преди изборите за народни представители. Това само по себе е намеса и би оказало пряко влияние върху изборния резултат", посочват от политическата формация.

От партия „Продължаваме Промяната“ се присъединяват към искането на Кирил Петков за преразглеждане и допълване на определението на КС.  


Топ новини

виж още

Актуална тема