Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков впрегнал ДАНС и МВР да търсят доказателства за арести, но още не можели да намерят

Политика

Кирил Петков впрегнал ДАНС и МВР да търсят доказателства за арести, но още не можели да намерят

Кирил Петков впрегнал ДАНС и МВР да търсят доказателства за арести, но още не можели да намерят - Tribune.bg

България ще прибира програмисти от Украйна да работят у нас

„Всички потенциали за нападение са там. Ако Русия реши има цялата формирана бойна група, която може да влезе в Украйна. Оттук е изцяло политическото решение на Путин. Вярвам, че няма да се стигне до война, защото реалния резултат не се знае къде ще отиде“, заяви премиерът Кирил Петков пред БТВ. По думите му страната ни трябва да е сигурна, че са минимализирани всички негативни резултати. Един голям удар би бил спирането на руския газ.

„Имаме варианти как да запазим енергийната система на България, ако това се случи. Ако се стигне до най-фаталния вариант да можем да спрем частично износа на ток. Обследват се варианти на втечнен газ от САЩ. Това ще бъде една от темите при посещението на Асен Василев в САЩ“, заяви още Петков и допълни, че имаме гориво за АЕЦ „Козлодуй“ за две години напред.

Според министър-председателят от друга страна е важно България да застане като партньор и съюзник на ЕС и НАТО, да изглеждаме, че говорим единно. По думите му било много добре прието идеята за български батальон. Видяло се, че няма системен подход към армията, сега обаче дефицитите се събирали, за да бъдат попълнени.

„Това което се вижда, че доставките и заради ковид кризата са се забавили. Нашите войски са натовски войски. Ние не трябва да изпадаме в страх, защото НАТО ни дава възможност небето ни да е охранявано“, заяви още Петков и допълни, че това важи и за сухопътните ни сили.

Той се похвали, че американски компании са се свързали с него лично, за да питат дали могат да прехвърлят от Украйна програмистите си.

„Събрах министъра на икономиката, на вътрешните работи и ДАНС, за да може тези хора да идват лесно в България и да работят от тук“, каза още Петков.

На въпрос дали гражданите ни трябва да се евакуират, Петков заяви, че част от самолетните фирми спират да летят, но следят внимателно, а ако се наложи ще изпратят самолет.

„За всички, които не трябва задължително да са там е по-добре да се приберат“, заяви още той.

„Само ако махнем корупцията целия потенциал пред икономиката ще се отключи. Липсата на предвидимост е пречката за новите инвеститори“, обяви Петков и допълни, че нямало наши и ваши, а просто трябвало да се изчистят старите от системата на корупцията.

„В момента дори правим списък на българи в чужбина, които имат образованието за антикорупция и се опитваме да ги привлечем. Аз лично затова нямам никакво доверие на главния прокурор, защото той си е свързан с тях и си е ходил на барове с тях. Затова трябва да се вкара правилния човешки капитал отвън.“, заяви премиерът.

Петков за пореден път призова главния прокурор Иван Гешев да си подаде оставката, защото отнемало много време, за да го свалят институционално.

„Ще гледаме най-квалифицирания човек, който можем да поканим“, заяви Петков за следващия главен прокурор, но не уточни дали ще го кани и него от чужбина.

По повод случая с къщата в Барселона, Петков заяви, че според докладите никъде не се споменава името на бившия премиер Бойко Борисов, но имало негови снимки. Петков не пожела да уточни какви са тези снимки. Премиерът обаче цитира думи на Васил Божков от уикенда, който твърди, че е давал пари на Владислав Горанов, без обаче до този момент да има нито едно доказателство.

„Ако сега имахме една работеща прокуратура щеше да се работи, за да се стигне до осъдителни присъди“, поиска отново Петков. Той продължи, че Рашков също много искал да стигне до истината, но нямал тази възможност.

По повод думите на Румен Радев, че борбата с корупцията трябва да се води чрез институциите, а не с медиите, Петков заяви, че очакването на обществото било друго, защото институциите не работели. В момента изпълнителната власт правела всичко възможно, но за съжаление осъдителните присъди се давали от една друга власт, на която те за съжаление не могат да влияят.

Всеки ден бил в директна комуникация с ДАНС и другите служби, но правителството било само на два месеца, като до момента още нямали необходимите доказателства. Нареждането му било да направят всичко възможно, за да бъдат фактите толкова силни и осезаеми, за да не може и прокуратурата да влияе.

„Никой не трябва да е над закона и това е предпоставката за растежа на нашето общество“, заяви още Петков.

По думите му нямало напрежение между Радев и него по линия на „Булгаргаз“, въпреки критиките от страна на президентския секретар Димитър Стоянов.

„Ние с президента Радев комуникираме много често. На никой не държа сметка как реагира и какво прави. Аз знам какво се случва и действията на МВР бяха на база ясни факти“, заяви още Петков.

На въпрос дали е казвал на ДПС да не закачат Прокопиев, Петков заяви, че от партията били много изнервени.

„Вървим в правилната посока когато виждаш, че от първия ред Делян Пеевски нещо вика. Аз им казах, че проверките ще вървят и няма да спрат. Тяхната реакция явно е на база на страх. Никога не съм казвала думите „Не закачайте Прокопиев“. От тук нататък няма кръгове“, заяви Петков.

Той допълни, че ДПС не можели да повярват още, че били на тези позиции без да имат някакви зависимости, което влудявало Движението за права и свободи. „Дори когато направихме нашата партия не взехме пари от никой и не дължим на никой нищо. Въпреки, че се опитват да сложат було върху нашата работа, хората го усещат по корема си“, заяви Петков.

Водещата обаче поправи Петков, че хората усещат по корема си инфлацията и високите сметки. Според премиера обаче имало световна криза, но правителството работело въпреки това и правело всичко, за да помогне. Инфлацията била голяма, но в бюджета били заложени по-големи разчети за заплати и пенсии.

„Някак си мисля, че се справяме доста добре, затова което се случва“, доволен остана Петков.

На въпрос дали Михов от Сингапур ще оглавява БНБ, Петков каза, че нямало да обяви това по телевизията, а трябвало да се говори на коалиционен съвет и след това да се реши. „Много уважавам Илиян Михов и има малко университети в света, а той декан и сте счупили всички стъклени тавани на тази институция. Ако човек като Илиян Михов е на тази позиция всички българи би трябвало да се гордеем“, заяви още Петков и допълни, че Михов имал изключително много опции и, ако се съгласи да поеме БНБ това щяло да бъде дарение на времето му.

За интерконектора с Гърция, Петков се похвали, че всяка седмица праща смс на Мицотакис, за да му дава отчет до къде стига проектът, но не каза кога ще е завършен.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети