Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков: Имахме списък с пет човека, но Заков беше най-подготвен

Политика

Кирил Петков: Имахме списък с пет човека, но Заков беше най-подготвен

Кирил Петков: Имахме списък с пет човека, но Заков беше най-подготвен - Tribune.bg

НАТО не е мръсна дума, каза новият министър

„Имахме списък не с един или двама, а с пет човека за нов министър на отбраната. Тук сигурността в момента е много важно да бъде координирана с ЕС и НАТО. Ние сме в момента в един по-широк формат, по който най-подготвен човек беше нашият посланик в НАТО. Той познава всички хора и е наясно с всички документи. Не трябва да бъде запознаван сега като някой нов човек, който за пръв път влиза в министерството. Бил е част от съществуващата структура“.  С тези аргументи Кирил Петков защити избора си за нов министър на отбраната - Драгомир Заков.

Премиерът не даде даде категоричен отговор дали Корнелия Нинова е била против Тодор Тагарев.

„Бях много щастлив, когато получихме крайно „да“ от него, защото в момента той има най-добрият систематичен поглед върху нещата за сигурност в ЕС и влиза в работата напълно готов. Имаше някои лични въпроси, които трябваше да се уточнят. Човекът е със семейство, с деца и това вчера се уточни напълно“, изрази радостта си Петков.

За отпадането на обявената вчера кандидатура на Тодор Тагарев, министър-председателят обясни, че много го уважава и има качества.

„Но, едно е когато човек е навътре в нещата, друго е тепърва да се запознава и да влиза в час по време на война. Ние сме в един формат, в който трябва постоянно да се говори с всички лидери и военни министри във формата на ЕС. Заков познава всички, на него това му е била ежедневната работа до сега. Така че, когато дойде тази възможност, ние не се поколебахме, че той е нашият избор“.

Петков бе попитан за появилата се информация че България прехвърля 16 МиГ-а и 25 щурмови самолета СУ-25.

„За съжаление България не разполага с 16 летящи изтребителя. Ако беше така щях много да се радвам, защото щяхме да имаме отбрана. Това въобще не е вярно. Дори най-малката единица техника до сега не е отпътувала от България за Украйна“, разкри Кирил Петков.

От своя страна новият министър заяви, че това, което е правил досега, ще продължи да го правя и в Министерството на отбраната.

„Оценката за това, което се случва в Украйна е дадена много ясно от международната общност. Едва ли е необходимо аз да я повтарям. Това, което НАТО направи в последните месеци, беше безпрецедентно усилие да остави Русия на масата за преговори. Войната започна в момент, в който вратата за диалог беше абсолютно широко отворена. Това е агресия, в момента се води война - това е истината“, коментира той ситуацията в Украйна.

На твърденията, че оставката на Стефан Янев е, за да се постави удобен човек на поста, Заков обясни, че „на никой български министър не може да му бъде налагано решение. Решенията обикновено се взимат от Министерския съвет, а когато се наложи и от Народното събрание“.

На въпрос дали трябва да има съюзнически сили на територията на България, той бе категоричен: „Ситуацията е динамична. България е член на НАТО. НАТО не е мръсна дума. Нека бъдем абсолютно коректни. Ако се наложи, сили на НАТО да дойдат, това ще стане по определена процедура, а не някой да се обади на България и да каже, че тези сили идват. Това е процес на вземане на решение, в който България участва. Страната ни е част от решенията в НАТО”.

Относно сигурността в Черно море новият министър обясни, че тя е подсигурена, а Алиансът е активирал плановете за отговор.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати