Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирилов: Ветото на Радев загуби правния си и политически смисъл

Политика

Кирилов: Ветото на Радев загуби правния си и политически смисъл

Кирилов: Ветото на Радев загуби правния си и политически смисъл - Tribune.bg
Снимка:

В доклад се посочват множество рискове в системата за случайно разпределение на дела

Очаквам вето на мерките в Закона за извънредното положение. Дебатите бяха много напрегнати. Трудно ми е да прогнозирам какво ще измислят от Президентството, но съм сигурен, че опитват да контролират контратеза. Това заяви пред NOVA финансовият министър Данаил Кирилов.

„Смятам, че откакто Румен Радев е президент инструментът като вето загуби правния си и политически смисъл“, каза Кирилов.

Той обясни, че финалният резултат на подобно вето би следвало да бъде законодателният орган да препотвърди волята си. „А целта на това вето е да се опонира и има една противна теза, но друг е въпросът доколко обоснована тя“, обясни правосъдният министър.

Кирилов коментира и започналото разследване във връзка със системата за случайно разпределение на дела. „Имаме доклад, който прави заключение на база проведени тестове и са установени рискове в множество от критериите, които подлежат на оценка. Докладът казва, че най-големият риск е липсата на валидация на КЕП -електронен подпис, следващият голям риск е неоторизираното добавяне на нов съд и нови съдии. Реално всеки с КЕП може да влезе в архива на системата и да редактира дори собственото си присъствие и да изтрие следите си'“, обясни Кирилов.

Той напомни, че случайното разпределение на дела е основен принцип в правораздаването. И предупреди, че ощетени страни могат да търсят начин за възобновяване на дела.

Кирилов каза, че е провел разговор с IT експертите на ВСС, които му обяснили, че не проверяват влизанията и записите в сървъра им. По думите му тези, които са влизали в системата са имали възможност да редактират действията си. Той обясни, че няма въведени правила в законодателството за това дали манипулираните дела трябва да започнат наново.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Финансовия министър съм аз... Данаил Кирилов е Правосъдния министър....!!!
08.04.2020 16:40 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати