Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирилов за консултациите на Радев за нов главен прокурор: Ходи по най-деликатната граница на намеса и ненамеса

Политика

Кирилов за консултациите на Радев за нов главен прокурор: Ходи по най-деликатната граница на намеса и ненамеса

Кирилов за консултациите на Радев за нов главен прокурор: Ходи по най-деликатната граница на намеса и ненамеса - Tribune.bg
Снимка:

Съдебната система утвърди независимостта си и самоуправлението си, каза правосъдният министър

Президентът Румен Радев ходи по най-деликатната и чувствителна граница на намеса и ненамеса. Предполагам, че става дума за неговото участие във финалния избор. Защитавал съм тезата, че всички институции трябва да се въздържаме от това, по някакъв начин да засегнем възможността ВСС да упражни правомощията си по номинация на кандидатури. Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов пред БНТ. Той коментира консултациите, които провежда президента във връзка с избора на нов главен прокурор.

Мисля, че съдебната система, особено последните 7-8 години утвърди процесите на еманципация, на утвърждаване на независимостта си и на самоуправлението си, смята Кирилов по отношение на независимостта на съдебната власт, допълни министър Кирилов. По думите му гарантът за прозрачна и справедлива процедура е обществото и медиите, всеки, който гледа и наблюдава и може да изрази възражение.

„Изборите в България са много тежки по дефиниция. Ако върна назад всички избори за висши магистрати, спомняте си, че имаше поне две неуспешни процедури за главен инспектор. Защо се случва това? Първо, заради естеството и спецификата на позициите в съдебната система и заради общественото очакване, че тези позиции силно могат да повлияят на правораздавателната дейност“, смята Данаил Кирилов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети