Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кючук: Сухопътният Шенген вероятно до края на 2024 г. няма да се случи

Политика

Кючук: Сухопътният Шенген вероятно до края на 2024 г. няма да се случи

Кючук: Сухопътният Шенген вероятно до края на 2024 г. няма да се случи - Tribune.bg
Снимка:

Сухопътният Шенген вероятно до края на 2024 г. няма да се случи, кометнира пред БНР евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк, визирайки изборите в Австрия през есента.

"Приемането ни в шенгенското пространство по въздух и вода е крачка напред. Оттук нататък се изисква да се отчетат направените грешки по време на преговорния процес. Това не е успехът, който всички очаквахме", признава евродепутатът. За него силната позиция е "България и Румъния да говорят на един глас".

"България няма да приема никакви други бежанци, освен установените по европейското законодателство", уточни Кючук. Той подчерта, че България е от страните, която усеща бежанския натиск по много силен начин и не получава солидарност.

"Възходът на популистите и отричането на европейската интеграция ще бъдат в политическия дневен ред на Европа за 2024 г.", отбеляза политикът.

По думите му в тази конструкция, в която ЕС е създаден за по-малък брой държави, съюзът не може да отговори на всички очаквания. Като пример той посочи, че Западните Балкани, Грузия, Молдова, Украйна имат различни очаквания на вратата на ЕС.

"Политиката по разширяване трябва да върви ръка за ръка с политиката на задълбочаване на самите реформи в ЕС", напомни евродепутатът. Той отчете и факта, че се наблюдава огромна умора от разширяването в европейското гражданско общество.

"Големият проблем на ЕС през годините е, че трудно формира дневен ред, който е общ за всички. Това сечение е изключително сложно занимание. В ситуация, в която имаме две войни и редица други предизвикателства, е все по-трудно и по-трудно в тази архитектура на ЕС, създадена през 20-и век, докато самият съюз играе геополитическа роля", отбеляза Кючук.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети