Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ключови лица и кметове напускат „Зелено движение“

Политика

Ключови лица и кметове напускат „Зелено движение“

Ключови лица и кметове напускат Зелено движение - Tribune.bg
Снимка:

Ключови представители на „Зелено движение“ (ЗД) и един от партньорите в „Демократична България“, масово напускат партията в последната седмица, съобщава Клуб Z. Най-открояващо се е името на депутатката от Търговище Илина Мутафчиева, подала заявление преди няколко дни.  

Откроява се и това на Момчил Даскалов, член на Националния съвет на „зелените“, кмет на столичния район „Сердика“ след местния вот в края на миналата година. С него е и заместничката му в общината Евгения Аврамова, също подала заявление.

Същото важи и за Димитър Стоименов, за последно кандидат за общински съветник, сега нещатен сътрудник на депутата и бивш съпредседател на ЗД Владислав Панев.

Аврамова и Стоименов бяха кандидатска двойка за съпредседатели на партията на последното й национално събрание, на което бяха избрани нови лидери.

Напуска и „зеленият“ общински съветник в София Димитър Димитров.

Заявление е подала и Надежда Бобчева, бивш член на Изпълнителния съвет на партията, сега зам.-кмет по екология в Столична община.

Самият Владислав Панев не е подал заявление за напускане на партията, която до съвсем скоро оглавяваше. Това потвърди самият той в отговор на запитване.

Като един от виновните за масовото напускане се определя Владислав Панев. Причината е учредяването на клуб „Ускорение“, който се представя като надпартиен именно от Панев. Според запознати обаче това ще положи основите на бъдеща партия, макар събитието да събра съпредседателите на ДБ Атанас Атанасов (ДСБ) и Христо Иванов („Да, България“), депутати от обединението, в т.ч. Никола Минчев и Калоян Икономов („Продължаваме промяната“), представители на бизнеса, президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, районни кметове в София, социолози, юристи, Филип Ромбаут - един от големите дарители на ПП-ДБ на местните избори м.г. и мн. др.  

„Не мисля засега да правя партия“, заявява Владислав Панев и допълва, че не е мислил в тази посока. Той признава, че голяма част от подалите заявленията си са споделили преди това намерението си с него, но казва, че не е насърчавал никой от тях да го направи.

Според напускащите основната причина е новото ръководство в лицето на Тома Белев и Даниела Божинова, които замениха Панев и Добромира Костова.

Основните критики са, че малкият партньор в ДБ не участва в активната политика, фокусирал се е само върху природозащитните дейности, липсва комуникация между членовете, както и между местните организации и новото ръководство преди формирането на политики и позиции, няма развитие на структурите, оформило се деление на истински и неистински „зелени“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети