Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Клуб към ДБ подкрепи Мустафа Емин и обяви националната контролна комисия за „некомпетентна и злонамерена“

Политика

Клуб към ДБ подкрепи Мустафа Емин и обяви националната контролна комисия за „некомпетентна и злонамерена“

Клуб към ДБ подкрепи Мустафа Емин и обяви националната контролна комисия за некомпетентна и злонамерена - Tribune.bg

Клуб „Девети декември – 9XII“, част от „Да, България“ отпави тежки критики към решението на партията да бъде наказан Мустафа Емин.

След месец: ДБ се сети да накаже Мустафа Емин с ... предупреждение

Процесът на вземане на предизвестеното решение на Националната контролна комисия на ПП „Движение Да, България” за наказание на учредителя и член на НС Мустафа Емин, е само поредният от многото примери за правна некомпетентност и злонамерена пристрастност на членовете на Комисията. Процедурата по „разследване“ и постановяване на решението е проведена в нарушение на основополагащи правни принципи“, твърдят от „Девети декември – 9XII“ в своя декларация.

Според тях решението за наказанието е недопустимо, защото се позовава на сигнал от анонимен източник, което е ярко свидетелство за непрофесионализъм и отсъствие на етика.

И още:

„- достъп до документацията и записите е предоставен на членове на Комисията още в деня след инцидента, в нарушение на регламентирания от закона ред;

- не са изслушани свидетелите на случилото се;

- правят се изводи и заключения на база на предположения“.

„С Решението си НКК съзнателно създава напрежение и разцепление в предизборна обстановка, от които партията ни няма нужда, като върши безценна услуга на отявлените ни политически опоненти - ГЕРБ и ДПС, а заедно с това и опозицията на сегашното мнозинство – БСП, ИТН и най-вече националистическата партия Възраждане. Считаме, че партийното ръководство умишлено и целенасочено тласка партията към лесно предвидим провал на местните избори, като по този начин залага на карта бъдещето на един успешно стартирал политически проект, в чието създаване и развитие участваме активно от първия му ден. Как да искаме гласовете на съмишлениците ни, когато подобна недокрай изяснена „случка“ (по думите на НКК) е в състояние да обезсмисли 7-годишни политически усилия на всеки един от нас без надежден процес на намиране на истината?! С Решението си НКК оставя отворен въпроса, кой може да ни предпази от подобни „пазачи“?

Решението на НКК е само поредно потвърждение за целенасоченото овладяване на всички органи и структури на ПП „Движение Да, България“ от лидера й Христо Иванов и изживяващия се като „сив кардинал“ Ивайло Мирчев, в нарушение на всички демократични правила и ценности, заложени в Учредителната декларация, Устава на партията и в пълно противоречие с поетите ангажименти при избора им и с наши гласове на втората НК през януари 2022. Констатациите за подобни тенденции и злоупотреби от страна на ръководството на „Да, България“ фигурират още в Учредителната декларация на Клуб „Девети декември“ от м. март 2022 г. и са основна причина за обособяването на Клуба като фракция в „Да, България“.

Във връзка с гореизложеното, Координационният съвет на Клуб 9XII ще предложи на ОС на Клуба организиране на подписка за свикване на Национална конференция на ПП „Движение Да, България“ след местните избори, със следните основни цели:

1. Ценностно и идейно самоопределяне на ПП „Движение Да, България“ чрез залагане в Устава на евроатлантическата политическа принадлежност на партията, както и дефинитивен избор на „политическо семейство“ в Европейския парламент;

2. Избор на нови ръководни и контролни органи на партията (ИС, НС и НКК) и търсене на отговорност за уставни нарушения и злоупотреба с власт от нейния лидер и членовете на ИС и НКК, неизпълнение на поетите ангажименти на предната НК (загуба на интегритет);

3. Приемане на съществени изменения в Устава на партията, със заложени в него работещи демократични механизми, правила и процедури, гарантиращи прозрачност, отговорност и интегритет при висока ефективност и ефикасност на вземането на решения, предотвратяване на възможността за злоупотреби, нарушения и дискриминация, засилване на ролята на местните организации и работата по многомандатни избирателни райони с реална представителност на органите на партията.

Клуб “Девети декември” ще продължава да отстоява демократичните принципи и морални ценности, заложени в Учредителната декларация на ПП “Движение Да, България”!“, пише още в позицията.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ДБ, Мустафа Емин
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети