Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кмет даде живот на 111-годишно училище

Политика

Кмет даде живот на 111-годишно училище

Кмет даде живот на 111-годишно училище - Tribune.bg
Снимка:

„Когато построим училище, затваряме затвор“. Тази максима използва при откриването на учебната година кметът на район „Илинден“ в София и настоящ кандидат за нов мандат от ПП ГЕРБ Иван Божилов. Той откри учебната година в едно на пръв поглед квартално училище. Но всъщност школото е много повече от това - то е пазител на духа на Стара София. Става дума за 43. ОУ "Христо Смирненски", пише „Стандарт“.

Това е училище, което се намира на бул. "Сливница" в столицата ни и за първи път на 15 септември отвори врати след десетилетия пустеене. И всичко това с помощта на Иван Божилов. Още в първия си ден като кмет на района, Божилов си поставил за цел богатата на архитектура сграда да не остане пуста, а да се напълни отново с деца.

И за 4 години успя да намери подходящ проект и финансиране за пълното възстановяване на едно от първите училища в тогавашна София. Защото в днешно време столицата ни е много по-голям град, отколкото преди години. Едновремешните схлупени къщи и криви улички на някогашните квартали „Ючбунар“ и „Банишора“ са заменени от съвременна градска среда. Именно на този модерен градски фон изпъква вековната сграда на 43-то ОУ “Христо Смирненски” – един от малкото автентични архитектурни паметници, които свидетелстват за миналото на града в район “Илинден”.

Основано е през 1908 г. в период, когато Търновската конституция осигурява безплатно и задължително начално образование. Световният военен конфликт през второто десетилетие на ХХ век е първото сурово изпитание за младото училище. Тогава в него се настаняват френски и италиански войски, които са унищожили почти цялата мебелировка и книжен фонд.

По-късно там се разполага и френска болница, а учебните занятия се местят в други училища в столицата.

През 2018 година започва реконструкцията на вековната сграда, като реновацията се изпълнява по програма “Региони в растеж”. С началото на очаквания ремонт става ясно, че постройката е в аварийно състояние, разграбена и с реална опасност да се самосрути.

Но въпреки това желанието на Иван Божилов и администрацията на район “Илинден”, е сградата на училището да се възстанови максимално до автентичния ѝ вид, след което да ѝ бъде даден статут на паметник на културата. И с много труд това в крайна сметка се случва.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети