Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кмет от БСП възстановява паметник на ремсисти в София

Политика

Кмет от БСП възстановява паметник на ремсисти в София

Кмет от БСП възстановява паметник на ремсисти в София - Tribune.bg
Снимка:

Кметът на „Изгрев“ разреши възстановяването на унищожената в началото на 90-те години паметна плоча на комунистическите активисти, известни като „Петимата от РМС“. Това съобщи самият той на профила си във Фейсбук. Ето какво гласи публикацията:

„Кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев даде положително становище за възстановяване на паметната плоча на петимата антифашисти от РМС до Народно читалище „Добри Чинтулов – 1935“ в ж.к. „Дианабад“, която бе разрушена след демократичните промени. Паметникът е възстановен по желание, със средства и труд на местни доброволци.“

„Историята и хората, участвали по един или друг начин в нейните повратности, трябва да се помнят, да се анализират и уважават. Първо, защото историята е наша, българска и второ, защото тя е най-добрият учител и съдник. Всеки има свое тълкувание, своя оценка и усещане за различните периоди от развитието на нашата страна, но това не трябва да е повод за разделение, омраза и реваншизъм. Миналото си е минало, няма как да го заличим, да го изтрием... Нека просто го оставим на идващите след нас, да погледнем смело в общото ни бъдеще, с разбиране и прошка към предците. Само по този начин можем да бъдем силен, единен и свободен народ.  Народ, който не е роб на стари страсти и разбирания. Да живее свободна България!“, сподели мнението си по темата д-р Делян Георгиев.  

Петимата от РМС е сборно наименование на 5 ръководители на Работническия младежки съюз. Те са организатори на антидържавни акции, участници в партизански отряди, обучавани в СССР и работещи за подмяна на властта в България.

След завземането на властта от Отечествения фронт на 9 септември 1944 г. стават известни като Петимата от РМС.

Групата включва: Адалберт Антонов (Малчика), секретар на ЦК на РМС (1941-1942);

Александър Димитров (Сашо), член на ЦК на РМС (1932-1934), член на ЦК на БРП(к) (1941-1944);

Йорданка Николова (Катя), секретар на ЦК на РМС (1939-1944);

Лиляна Димитрова (Блага), член на ЦК на РМС (1942-1944);

Свилен Русев (Бойко), член на ЦК на РМС (1942-1944).

ФейсбукФейсбук


Последвайте ни в Google News

 

Етикети паметна плоча

Коментари (2)

Отряд за борба с тероризма:Издирваме лицето Делян Георгиев за пропаганда............... На терористична дейност на територията на Европейския съюз....
Очакваме логистична помощ от колегите от Париж и Брюксел,пострадали от терористична дейност.....
04.01.2021 19:13 / Отговор
кесо Интересно дали съюзниците им за местните избори в София от партията на Бай Ристю десантчика и джобния генерал шъ отидат на откриването на паметната плоча на червените терористи? Нали техните хора гласуваха за "скъпите другари", наследници на същите тези червени терористи. Съюзниците требе да се подкрепят в борбата срещу "монархофашизъма".
05.01.2021 09:56 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети