Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кметът на Габрово обжалва решение на правителството за природен парк „Българка“

Политика

Кметът на Габрово обжалва решение на правителството за природен парк „Българка“

Кметът на Габрово обжалва решение на правителството за природен парк Българка - Tribune.bg
Снимка:

Кметът на Габрово Таня Христова обжалва пред Върховния административен съд/ВАС/ решението на правителството, с което е приет План за управление на природен парк „Българка“, тъй като предвидените рестрикции за ново строителство в него поставят под съмнение изграждането на тунел под връх Шипка, съобщава БНР.

Кметът на Габрово настоява в жалбата до ВАС, че Планът за управление на Природен парк „Българка“ следва да бъде променен, като в него се включат предвидените като допустими в Закона за защитените територии дейности, в т.ч. и строителство на инфраструктурни обекти, предвидени в устройствени и технически планове и проекти.

„Вписаните в атакувания план рестрикции за зоната от Парка, в която попада тунелът под Шипка, поставят под съмнение неговото изграждане“, посочват от местната администрация. Цитира се текст от документа, в който е записано, че се забранява ново строителство, а за  изключенията се приемат - водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради за нуждите на парка, архитектурни елементи, свързани с туризма и сигурността на посетителите.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати