Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДБ не среща подкрепа от коалициионните партньори да даваме оръжия на Украйна

Политика

ДБ не среща подкрепа от коалициионните партньори да даваме оръжия на Украйна

ДБ не среща подкрепа от коалициионните партньори да даваме оръжия на Украйна - Tribune.bg
Снимка:

В момента не можем да предоставим стратегическа бойна техника като например ракети, посочи Настимир Ананиев от ПП

„Очакваме да чуем предложенията на „Демократична България“ с повече конкретика какъв вид помощ да предоставим. Готови сме да ги изслушаме, но също така сме реалисти. Чухте, че от Министерство на отбраната заявиха, че в момента не можем да предоставим стратегическа бойна техника като например ракети, защото нямаме такава възможност, но сме готови да изслушаме какви са предложенията, да седнем и да ги изговорим в коалицията“. Това заяви в кулоарите на Народното събрание депутатът от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев по повод предложението на „Демократична България“ да се даде мандат на правителството за оказване на военно-техническа помощ на Украйна.

„Ние разбрахме чрез декларацията на „Демократична България“ за тяхното предложение. Нашата позиция винаги е била ясна – лоялен и предвидим партньор, особено в такава ситуация на НАТО и на Европейския съюз. Коалиционно имаме разбирателство, даже и мнозинство в парламента по отношение на хуманитарната помощ. Сега това предложение предстои да се обсъжда между всички партии. Тук, аз казах и на колегите, едно такова решение трябва да е взето с максимално мнозинство, тоест от цялата зала, защото моментът е деликатен. В крайна сметка България трябва да има ясни позиции“, каза депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов.

„Защото си спомняте, когато на един министър на отбраната му бе поискана оставката и му бяха отнети правомощията по отношение на това дали е война или специална операция. Имаше разнопосочни мнения в партиите. Трябват единни позиции независимо дали става въпрос за оръжие, хуманитарна помощ, категоризация на ситуацията в Украйна, така че се надявам първо да има дискусия по темата, да видим какви са и мотивите, и тогава ще излизаме със становище“, добави Балабанов.

Той посочи, че от ИТН не са знаели, че ДБ ще излязат с декларация в пленарна зала за предоставяне на оръжия на Украйна и не са водени предварителни разговори в коалицията

„Както знаете, понеже ситуацията е динамична, такива неща е възможно да се случват в залата. Тепърва ще се запознаем с мотивите. Ще има ясна позиция и от страна на Министерски съвет, и от страна на парламент“, увери Балабанов.

„Позицията на БСП и на парламентарната група на „БСП за България“ е категорично против предоставянето на военна помощ за Украйна. Такова е и решението на Народното събрание при приемането на бюджета - да бъде предоставена само хуманитарна помощ. Това решение не е отменяно, то се спазва и трябва да продължи да се спазва.“ Това заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски в парламента, във връзка с декларацията на „Демократична България“.

„Ние като политическа група и политическа партия ще продължим да отстояваме помощта, която България предоставя, да е само хуманитарна“, категоричен бе социалистът.

По думите му предоставянето на военна помощ ще въвлече пряко България във войната и така тя ще стане съучастник.

„Позицията на БСП е ясна, заявена е от парламентарната трибуна при приемането на бюджета. Тогава беше прието от всички парламентарни партии, този дебат в българския парламент е проведен“, добави още Свиленски по темата.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати