Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Коалицията бясна на Петков, научили от медиите за посещението в Украйна

Политика

Коалицията бясна на Петков, научили от медиите за посещението в Украйна

Коалицията бясна на Петков, научили от медиите за посещението в Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Лидерите на трите партии, партньори на ПП в управляващата коалиция,  са в пълно неведение за предстоящото пътуване на българската делегация, водена от премиера Кирил Петков за Украйна, съобщава Епицентър.бг., като се позовава на свои източници.

Корнелия Нинова, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Слави Трифонов разбрали от медиите, че Петков има намерение да посети воюващата страна, придружен от партньорите си в управлението  След като съобщил това първо пред Тв камерите, Петков пуснал СМС-и на коалиционните си партньори което те приели като крайно неуважение и незачитане на коалиционната комуникация и принципите за взимане на общи решения по такива важни въпроси.

Слави Трифонов, който отдавна е на нож с премиера и двамата вече не си говорят, решил да прати Балабанов, който е ниско ниво във взимАнето на партийни решения, за да покаже пренебрежението си към хрумката на премиера. "Това е отчаян ход на Петков, който иска по този начин да реши вътрешно-коалиционните противоречия. Но нищо няма да постигне, защото никой няма да промени позициите си от едно ходене до Украйна", коментираха пред Епицентър.бг от ИТН.

Христо Иванов и Атанас Атанасов се чудели кого да пратят в делегацията, защото не знаели нито с кого ще се среща Петков, нито къде ще отиде. "Със сигурност аз няма да ходя", заяви Христо Иванов. Атанас Атанасов, за когото се чу преди ден, че се стяга да пътува за Украйна, също вече давал заден. Правителстреният самолет ще бъде пълен с каски и бронежилетки, както обяви самият премиер, но не е ясно къде ще разтоварят, заявиха за Епицентър. бг от управляващата коалиция.

В БСП също са в шок от идеята на Петков. И те научили за нея от медиите. Категорично ясно е, че вицепремиерът Корнелия Нинова няма да съпровожда премиера. Ръководството на партията ще реши утре на какво ниво да бъде нейното представителство в делегацията и дали изобщо трябва да пращат свой човек в Украйна.  Социалисти коментират, че това посещение е необмислено, необосновано и с него няма да настъпи промяна в червените линии, които те няма да прекрачат на никаква цена. За Нинова е по-важно да запази политическата си физиономия на непреклонен и принципен лидер на БСП, отколкото да приглася на неуравновесеното поведение на Кирил Петков, казват от БСП.   

„Защо Петков ще ходи в Украйна, питат се мнозина. Тезата му, че искал да се сдобие с информирано мнение за ситуацията там, граничи с глупостта", коментират в правитествени кръгове.

„По-голяма глупост Киро не може да измисли, написа в в Фейсбук бившият вътрешен министър Богомил Бонев и добавя: "Като имаш кураж и искаш информирано мнение, иди в Донецк, Луганск и Мариупол. Иди там, където осем години хората са подложени на геноцид от нацистите.

Няма да получиш информирано мнение при самите нацисти. 

Според Ивайло Калфин "толкова по-зле за управляващите, ако чакат да отидат в Киев, за да разберат какво се случва". Бившият вицепремиер е категоричен, че в правителството "трябва да имат позиция, но тя не трябва да се използва за вътрешнополитически цели някой да се разбере с някого". 

Темата за пътуването в Украйна трябваше да бъде предмет на дебат и в утрешния лидерски коалиционен съвет. Там обаче решения  все по-трудно се взимат. Кирил Петков вече е загубил доверието на ИТН. До скоро на съветите Слави Трифонов "присъствал" виртуално чрез телефона си, но след разногласията с Петков, престанал да си комуникира с него. Тошко Йорданов също вече отказва да ходи на тези заседания след проява на агресивно поведение от страна на премиера към него. И партията се представлява "лидерски" от Виктория Василева. 

Все по-малко желание да ходи на коалиционните сбирки имал и Атанас Атанасов, който също изпитал на гърба си неуравновесения характер на Петков. Засега нервните изблици на премиера издържал Христо Иванов, но и той споделял, че на "това трябва да се сложи" край. Затова и днес от ДБ заявиха, че вече не искат свикване на този формат, макар че тяхно бе желанието за тази сбирка в първия работен ден след Великден. От дясната формация заявиха, че не виждат смисъл от това заседание след като миналата седмица в парламента пропадна тяхното проекто-решение за изпращане на оръжие на Украйна. "Няма смисъл да организираме коалиционен съвет във вторник", обяви днес Христо Иванов. Десните ще пробват другата седмица да вкарат отново решението за оръжия за Украйна в парламента, без да е минало през коалиционния съвет. А това вече обезсмисля съществуването на такъв съвещателен орган, който да координира законодателната дейност на управля вашите. 

Единственият стабилизиращ елемент в коалиционната формула е председателят на БСП Корнелия Нинова, която обаче е категорична, че няма да предаде позицията на партията, дори и това да струва живота на правителството.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети