Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кодът за машините, вотът зад граница и разликата между душа и тяло в продължаващите дебати по Изборния кодекс

Политика

Кодът за машините, вотът зад граница и разликата между душа и тяло в продължаващите дебати по Изборния кодекс

Кодът за машините, вотът зад граница и разликата между душа и тяло в продължаващите дебати по Изборния кодекс - Tribune.bg
БГНЕС

Депутатите продължават с промените в Изборния кодекс след близо 13-часове маратон. Парламентът прие ЦИК да предоставя достъп до изходния код и документацията на машините на представителите на партиите и коалициите, получили над 4% на последните избори. Кодът не може да се дава по-рано от 10 дни преди изборите.

Одобрено беше след края на изборния ден да се прави извадкова проверка на криптографските идентификатори пред наблюдатели и представители на партиите и коалициите.

Не бе прието предложението на „Възраждане” ЦИК да определя условията и реда за извършване на видеозапис в секционните избирателни комисии, без да се нарушава тайната на вота, през целия изборен ден, включително и при преброяването на гласовете във всички секционни избирателни комисии, като видеозаписът се записва върху технически носител, който се приобщава към изборните книжа, техническото осигуряване на видеозаписа се извършва от Министерския съвет.

Народните представители поспориха и за вотът зад граница. Асен Василев продължи да настоява за изборен район Чужбина като според него ГРАО и МВР могат да установят кои български граждани не са били на територията на страната през последната година, сега бил моментът да се изчистят мъртвите души от списъците.

„Душата живее вечно за разликата от тялото и то не само според християнството. Това малко да разведрим обстановката и за коректност”, каза председателстващия Йордан Цонев.

Асен Василев прие, че мъртви души може да не е правилен термин, мъртви гласоподаватели бил по-точен. Той отново предложи да се ползват регистрите на службите, за да се засече каква част от българите са в чужбина и не са се прибирали в страната 6 месеца или година и това да бъде „служебното преброяване на българските граждани”.

ГЕРБ няма да си оттеглят предложението за само 31 избирателни района, но няма да го гласуват в зала, както вече са обещали, подчерта Десислава Атанасова. За гласуването в чужбина и секциите тя посочи, че в настоящия закон ще е трудно да се внесе методиката за разпределение на мандатите като редакция.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети