Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кои са най-вероятните кандидати за кмет на София?

Политика

Кои са най-вероятните кандидати за кмет на София?

Кои са най-вероятните кандидати за кмет на София? - Tribune.bg
Снимка:

Йорданка Фандъкова повече няма да е кмет, а ПП, ДБ и „Спаси София“ усилено обсъждат обща кандидатура

Често чуваме, че предсрочния парламентарен вот е загрявка за местния наесен. Кметската и общинската власт са гръбнакът на всяко управление. Политиците знаят, че колкото повече градове държат, толкова повече ресурси са в ръцете им, толкова повече хора зависят от тях и могат да ги превърнат в потенциални избиратели. А най-важният град, разбира се, е София.

Две неща са абсолютно сигурни по отношение на изборите в София. Йорданка Фандъкова повече няма да е кмет, а „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“ усилено обсъждат общ кандидат, който за първи път може да сложи край на „ерата ГЕРБ“ в Столичната община.

„Говорим за една обща кандидатура. Все още няма взето решение кой ще е кандидатът за кмет, има няколко опции на масата“, казва Борис Бонев от „Спаси София“.

Според него не е важно кой ще издигнат хората на Бойко Борисов, защото едва ли някой ще повярва, че след толкова години нещо в ГЕРБ се е променило.

Засега най-вероятният кандидат на ГЕРБ изглежда шефът на СОС – Георги Георгиев, завъртя се и името на зам.-кмета Мирослав Боршош.

А кого могат да им противопоставят от ПП/ДБ? На първо място самият Борис Бонев. Името му очевидно е на масата, но е слабо вероятно най-малкият партньор в коалицията да е кандидатът за кмет.

Друго обсъждано име е това на бившия директор на общинското дружество „Софияплан“ – арх. Любомир Георгиев, но в края на миналата година той обяви собствен проект - „Екипът на София“.

Кои обаче са сериозните кандидати, които е по-вероятно да получат доверието на ПП/ДБ? От ДБ лансират двама от най-успешните си районни кметове – на „Средец“ Трайчо Трайков и на „Слатина“ Георги Илиев. От ПП изглежда залагат на управляващия партньор във фонда „Eleven Ventures“, който е и бивш шеф на софтуерната компания „Телерик“ – Васил Терзиев, предприемач, чиято супер успешна фирма бе продадена за над 260 млн. долара.

Макар и със значително по-малки шансове за успех, да не забравяме, че Мая Манолова, която доста притесни Фандъкова на предишния вот, все още не е обявила какво ще прави, но около нея са събрани всички някогашни отцепници от БСП под името „Левицата“.

Не знаем кого ще издигнат и от все по-стопяващата се БСП и все по-разрастващата се „Възраждане“, макар в София да не е точно техният електорат.

Накрая остава математиката ще имат ли обща листа за общински съветници ПП, ДБ и „Спаси София“. Ако всяка от трите партии се яви със свои кандидати, има риск вотът да се разпилее, а ГЕРБ да получи отново най-голямата група в общинския съвет, макар и без мнозинство. Разбира се, дори при различни листи трите опозиционни на ГЕРБ групи могат да гласуват заедно, защото без подкрепата на Столичния общински съвет всеки кмет би бил с вързани ръце.

Източник: Клуб Z



Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети