Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Коларова: Мая Манолова е нервна, не се чувства компетентна

Политика

Коларова: Мая Манолова е нервна, не се чувства компетентна

Коларова: Мая Манолова е нервна, не се чувства компетентна - Tribune.bg
Снимка:

Слави Трифонов е пред съдбоносен избор, който може да не иска да направи

„Убедена съм, че и Мая Манолова очаква социологическите изследвания, защото при нея това е критично решение. Един провал на кметския вот означава не само край на омбудсманството ѝ, но и край на политическата ѝ кариера. Тя видимо е нервна.“ Това заяви в интервю за „24 часа“ ръководителят на катедра “Политология” в СУ “Св. Климент Охридски” и председател на Българската асоциация за политически науки Румяна Коларова. Тя коментира възможността Манолова да се кандидатира за кмет на столицата. „Името ѝ започна да се коментира прекалено рано. И прекалено рано медиите започнаха да припомнят на гражданите нейния профил като политик - няма как да забравим, че тя беше “острието на БСП”. Постиженията на Мая Манолова са свързани с говорене. Това е човек, който през цялата си политическа кариера не е свършил успешно едно нещо. Когато пое организационнна отговорност за изборите в Кюстендил, БСП загуби предимството си“, каза още Коларова. По думите ѝ Манолова не е спечелила нито едни избори. Основната ѝ фунция винаги била да говори и то агресивно, да вдига шум, „да бъде аларма. „Освен това кметовете трябва да имат мнозинство в общинския съвет, каквото Мая Манолова, подкрепена от БСП не може да има“, каза още експертът.

На въпрос каква е оценката ѝ за кмета Йорданка Фандъкова, Коларова отговори:“Манолова затова е нервна - не се чувства компетентна. А е опитен политик, който си дава сметка какво ѝ предстои, ако влезе в тази кампания. Тя знае, че срещу себе си ще има човек, който познава в детайли всички решения, с плюсовете и минусите. Манолова няма експертен екип.“

На възможността Слави Трифонов да бъде зад Май Манолова, Коларова отговори, че инициативите на Трифонов са практически неприложими или предлагат скандално радикална промяна.

„Той трябва много внимателно да преценява на кого ще предложи подкрепа. Докато правеше шоу Трифонов можеше да си позволи да предлага медийната си подкрепа на всеки. Тогава парите решаваха всичко. С изключение на един-единствен човек, към когото той имаше много силна персонална лоялност - Георги Първанов. Не съм видяла нито един скеч, в който Първанов да е бил осмян, при положение че е бил и партиен лидер два пъти, президент два мандата“, обясни анализаторът. И допълни:“До този момент той беше политически популярен, защото подкрепяше недоволството на хората, но сега трябва да подкрепя или издига конкретни личности… За Слави Трифонов най-важното е да избере къде ще е мястото му в политическия спектър. Най-естественото място за него е вдясно, обаче там е твърде пренаселено. Макар че всички успешни нови политически проекти в България са били вдясно. Но ГЕРБ в момента стои стабилно. Големият въпрос е дали Трифонов ще предложи подкрепа на алтернативното дясно или на левите. Това е съдбоносен избор, който може да се окаже, че той не иска да направи.“

Коларова коментира и мандата на президента Румен Радев, както и това дали ще иска нов. „Бъдещето на Радев зависи както от неговите политически действия, така и от представянето на БСП. Мисля, че най-добрият вариант за Радев би бил на местните избори БСП да има проблем, който да доведе до смяната на Корнелия Нинова. И след това с нов лидер партията да следва и нова стратегия“, каза Коларова. Според нея пълната лоялност на Радев към БСП е без съмнение, политическият авторитет неизбежно ще се ерозира, ако БСП продължи със сегашния си курс на безрезервна критика към управляващите.

Според Коларова честото налагане на вето е показателно за това, президентът нито веднъж не е подкрепил действие на управляващите и това е нелогичен. „България не е в криза. Не се намираме във Виденовата есен, нито преживяваме есента на тройната коалиция“, каза тя.

„Радев, ако иска да има политическа перспектива, би следвало да се откаже категорично да отрича и критикува всички действия на управляващите. Защото това означава, че нямаш собствена позиция, собствено виждане за управлението. Рано или късно за всички ще стане ясно, че, когато казваш не на всичко, всъщност нямаш позиция. Същият е подходът на Мая Манолова. Това не е надежден политик. Винаги има недоволни, но работата на истинския политик е да формулира решения. Още повече че във всички европейски демокрации първото изискване към държавния глава - дали е монарх или е президент, е той да пази баланс, да е представител на нацията, да не заема категорично страна“, допълни тя.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (5)

КУР_ЗА_БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭ ТАА ДРУГАРКА РУМЯНА КОЛАРОВА ☭, е от семейство на висшата номенклатура на БКП, с баща - топ кадър на Държавна Сигурност. Не е завършила "Философия", а "Научен комунизъм" ☭. И започва работа не в катедра "Политология", а в катедра "НАУЧЕН КОМУНИЗЪМ" ☭, както се казваше преди 1989 г. Когато бях студент, Коларова беше член на ръководството на Комсомола във факултета и АКТИВЕН ЧЛЕН на БКП. Беше секретар на ДКМС. рошко ирладската пастирка... също с произход от комунистическата номенклатура. Обаче СЕГА били "десни". Само че не са "десни". Десни не са онези, които лапат пари от държавата и от чуждестранни спонсори, а онези, които правят пари, произвеждат. И тя и РОШКО ИРЛАНДСКАТА ПАСТИРКА са паразити - каквито са всички комунисти. Дясното им е само мантра да се докопат до парите..
15.08.2019 09:45 / Отговор
КОМУНИСТ От коментара ти личи, че си пълен профан, достоен спонсор на Бойкикев и Радан. Единият отиде за кинти в Брюксел, а другият папка от членския внос на отрепки като тебе. Продължавай да лаеш в същия дух, умнико!
15.08.2019 16:30 / Отговор
КУР_ЗА_БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭ ГЕйРБАВ ДРоГАРЮ ☭ , АЗ ЧЛЕНУВАМ В ПАРТИЯТА "ОСТЪР *УЙ"...
18.08.2019 20:10
Чочко Кур за тебе,няма ли да престанеш да лаеш,червен боклук,многознайко на дребно,що не се гръмнеш или да ходиш да търкаляш аспиринчета по Южната дъга
15.08.2019 21:19 / Отговор
КУР_ЗА_БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭ ЧОЧКО, ГЕйРБАВ ДРоГАРЮ ☭, СПРИ ЧИКИТЕ, ЧЕ ВИЖ МОЗЪКА ТИ СТАНАЛ НА ЧОРБА...
18.08.2019 20:11

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети