Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Комисарят по разширяването Оливер Вархели ще посети София и Скопие

Политика

Комисарят по разширяването Оливер Вархели ще посети София и Скопие

Комисарят по разширяването Оливер Вархели ще посети София и Скопие - Tribune.bg
Снимка:

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели и португалският външен министър Аугусто Сантос Силва ще бъдат утре в София и Скопие, съобщиха от Европейската комисия, цитирани от БГНЕС.

Двамата ще се опитат да посредничат за разрешаването на спорните въпроси между двете държави, за да може Република Северна Македония да започне преговорите за членство в Европейския съюз. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев каза вчера в Брюксел, че се надява преговорната рамка да бъде одобрена от България и страната му да започне преговорите още по време на португалското председателство на Съвета на ЕС, което изтича в края на юни.

Утре сутрин комисар Бархели и португалският външен министър ще бъдат в София, където ще разговарят с президента Румен Радев, както и със служебния премиер и с министър на външните работи в служебното правителство. След обяд те ще посетят Скопие, където ще се срещнат с президента Стево Пендаровски, както и с премиера Зоран Заев.

Официалното стартиране на преговорите за присъединяване с Албания и Република Северна Македония е ключов приоритет за ЕС и първите междуправителствени конференции с двете страни трябва да бъдат организирани възможно най-скоро след приемането на рамката за преговори от Съвета, казват от Еврокомисията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети