Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Комисия в НС: Автобусите задължително с колани и видеорегистратор

Политика

Комисия в НС: Автобусите задължително с колани и видеорегистратор

Комисия в НС: Автобусите задължително с колани и видеорегистратор - Tribune.bg
Снимка:

Тол системата трябва да е факт през август 2019 г.

Предпазните колани и видеорегистраторите стават задължителни за автобусите. Това реши Комисията по регионална политика, като прие на второ четене промените в Закона за пътищата.

Всички автобуси трябва да бъдат оборудвани с предпазни колани и те да се използват при пътувания. По-старите автобуси, които нямат колани, ще имат гратисен срок от 6 месеца, за да оборудват превозното средство.

Задължително става и видеонаблюдението. А при неспазване на тези изисквания се предвиждат сериозни глоби. 3 000 лв. е глобата за този, който позволи извършването на превоз без колани. Същата глоба се предвижда и за липсата на видеорегистратор. Превозвачът, който не съхранява записите от камерата пък ще бъде глобяван с 1 500 лв.

Вносители на тези промени са депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Станислав Иванов, като двамата коментират, че целта е да се гарантира безопасността на пътниците.

Друга важна промяна, която бе гласувана от комисията, е въвеждането на тол системата. За изпълнение на функциите по управление и контрол на системата е предвидено да се създаде ново структурно звено - Национално тол управление. Очаква се тя да е факт през август следващата година. Освен това ще бъде въведена и електрона винетка.

Предстои тези промени да бъдат гласувани и в пленарна зала.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати