Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Комисия в НС ще проверява "полицейското насилие", мнозинството не пуска Младен Маринов в нея

Политика

Комисия в НС ще проверява "полицейското насилие", мнозинството не пуска Младен Маринов в нея

Комисия в НС ще проверява полицейското насилие, мнозинството не пуска Младен Маринов в нея - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ напуснаха пленарна зала в знак на протест

Безпрецедентен скандал се развихри в Народното събрание. По искане на Стоян Мирчев от БСП, предложението на ГЕРБ Младен Маринов да е член на комисията искана от Хаджигенов за полицейско насилие бе отхвърлена.

Предложението на социалистът бе подложено на гласуване и приети с мнозинство от БСП, ИТН, ДПС, ДБ и ИБНИ. Това е истински прецедент в парламента, тъй като всеки един народен представител има право да членува в комисия или да бъде ръководител. Според гласуващите срещу Маринов, той бил в конфликт на интереси, защото по време на протестите е бил вътрешен министър и бил пристрастен.

Тома Биков запита, как тогава хора като Хаджигенов и Арман Бабикян могат да бъдат част от тази комисия, като дори са били лидери на тези протести? Председателката на парламента Ива Митева обяви, че когато има предложение от депутат то трябва да бъде гласувано. Десислава Атанасова от ГЕРБ ясно цитира закона и посочи нарушението на Митева, но и това не беше отчетено.

След размяна на остри реплики, Тома Биков обяви, че той също се отказва да членува в тази комисия и им пожела успех. Всички народни представители на ГЕРБ напуснаха залата. 

„Пред вас са 63 човека, които представляват над 600 000 български избиратели. По силата на Конституцията всеки един от нас представлява целия български народ. Нещо недопустимо се случи в пленарната зала. Тези 600 000 български граждани и ПГ на ГЕРБ-СДС бе отстранена след гласуване от представителство в една от временните комисии на НС“, заяви Десислава Атанасова.

Тя подчерта, че това е грубо потъпкване на демократичния ред в парламентарната република, в която всеки един народен представител съгласно Конституцията и Правилника за работа на НС може да бъде избиран в който и да е орган на НС и в състава на която и да е временна или постоянна комисия на НС.

„До този момент никога, никой не си е позволявал да гласува против волята на определена парламентарна група за персонален състав на комисия, каквито и противоречия да е имало между парламентарните групи. Това, което се случва в българския парламент днес, е поредното дъно на новите варвари в 46-то Народно събрание“, допълни Атанасова.

На трибунка в Народното събрание Томислав Дончев определи случилото се като ограничаване на човешки права, за зачеркване на човек. Изцяло в стилистиката на „бивши хора“, заяви той. Дончев запита, че вместо да се работи в полза на хората и да се направи нещо, за да се подобни работата на една или друга институция, основна цел е да се „чегъртат“ хората.

„Знаете ли как се казва това – болшевизъм“

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати