Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Комисията по хазарта става едноличен орган, създават и регистър на зависимите от хазарт

Политика

Комисията по хазарта става едноличен орган, създават и регистър на зависимите от хазарт

Комисията по хазарта става едноличен орган, създават и регистър на зависимите от хазарт - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ не подкрепи коалиционния си партньор „Обединени патриоти“ в искането му за ограничаване на казината

Държавата създава регистър на хората, зависими от хазарт с цел превенция на това негативно социално явление. Идеята е част от предложените от ГЕРБ промени в Закона за хазарта, които Комисията по бюджет и финанси подкрепи днес на първо четене, съобщи БГНЕС.

Вписването на конкретно име в регистъра ще бъде възможно обаче единствено, когато човек осъзнава своята зависимост и сам желае това. Попадането му вътре ще означава, че той няма да бъде допускан до казина и игрални зали.

„Дали това ще има сериозно практическо приложение, не мога да кажа, но има много хора, които се лекуват от тази зависимост. Може би биха се възползвали от това, за да не нарушат хода на своето лечение“, смята председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Законопроектът на ГЕРБ предвижда още и сериозна административна промяна в хазартния регулатор, която превръща Държавната комисия по хазарта в едноличен орган – агенция, чийто ръководител ще се назначава от Министерски съвет. Той ще носи и цялата отговорност от вземането на конкретните решения. „Аз лично подкрепям сериозно този модел, защото винаги съм смятала, че личната отговорност е най-важна при такива контролни институции“, категорична бе Менда Стоянова.

ГЕРБ не подкрепи коалиционния си партньор „Обединени патриоти“ в искането му за ограничаване на казината само до 5-звездните хотели, националните курорти и пограничните райони на страната.

„Не говорим за мораториум. Ние не спираме хазарта, а искаме да го ограничим чисто териториално. Насочваме го в услуга на посетителите в туристическите обекти. Да се твърди, че с нашия законопроект се налага мораториум върху хазарта, не отговаря на истината“, смята лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Симеонов подчерта, че от партията му ще продължат да защитават идеята си за ограничаването на хазартната зависимост, която той сравни с пандемията от коронавирус.

Опозицията от БСП пък се обяви за пълна забрана на хазарта, въпреки че не даде подкрепа за предложенията за неговото ограничаване по време на днешното гласуване.

„Ако зависи от нас, въобще не трябва да има хазарт. В много страни има такива ограничения, тъй като хазартът по принцип е свързан с проституция, наркотици и престъпления. Той обаче носи приходи в хазната и гледам, за съжаление, че в няколко европейски страни отстъпват и чрез силни регулации въвеждат хазартни игри“, смята проф. Румен Гечев.

Според него въпросът е на „баланс между морални принципи и приходи в бюджета“, но трябва да има регулации, които да го гарантират.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети