Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Комисията по конституционните въпроси ще заседава извънредно през уикенда

Политика

Комисията по конституционните въпроси ще заседава извънредно през уикенда

Комисията по конституционните въпроси ще заседава извънредно през уикенда - Tribune.bg
Снимка:

Парламентарната комисия по конституционните въпроси ще заседава извънредно в събота, за да приеме на второ четене промените в основния закон. Ако тогава депутатите не успеят да приключат с текстовете, ще заседават и в неделя, пише БНР.  

Срокът за предложения за промени в Конституцията между първо и второ четене изтича в петък в 18.00 часа. Заради заявката измененията да бъдат гласувани преди коледната ваканция на депутатите, а предстои и да се гласува окончателно и Държавният бюджет, председателят на Конституционната комисия Радомир Чолаков ще я свика в събота, а ако се наложи - и в неделя, за да бъдат приети поправките:

"И понеже волята на ръководствата на политическите сили е измененията на Конституцията да бъдат гласувани до Коледа и понеже трябва да се гласува и Бюджет и програмата става много сгъстена, искам да ви информирам още от сега, че ще свикам Комисията в събота, в 13.30".

Несъгласни с предложенията бяха от "Продължаваме промяната-Демократична България".

Никола Минчев смята, че е необходимо повече време, за да може всички да се запознаят с текстовете:

"Поне малко време, в което обществеността да прегледа предложенията, които ще бъдат внесени, и да даде някаква обратна връзка, която ние да имаме предвид, когато разглеждаме вече законопроекта на второ четене в Комисията".

Минчев заяви, че няма сериозни спорове по текстовете, които в момента се оформят, но пък смята, че те ще бъдат атакувани в Конституционния съд:

"При всички положения в частта, в която ограничаваме правомощията на президента, ми се струва съвсем очаквано президентът да сезира Конституционния съд. В това няма нищо странно, така, че тези промени ще бъдат подложени на конституционен тест. Оттам нататък в частта "съдебна власт" вече по-скоро опозицията ми се струва, че може да сезира Конституционния съд и то на принципа ако може да саботира това, което прави мнозинството, не на друг".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети