Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Комисията по отбрана одобри бюджета за догодина

Политика

Комисията по отбрана одобри бюджета за догодина

Снимка:

Парламентарната комисия по отбрана одобри проектобюджета за 2021г. на първо четене. 10 от депутатите в нея гласуваха „за”, 6 бяха против и само един се въздържа, предаде БГНЕС.

Депутатите в ресорната комисия дискутираха върху военния бюджет около 2 часа.

Зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков обясни след заседанието, че проектобюджетът за догодина е изграден на база на потребностите за персонал, издръжка и капиталови разходи на МО. „Повишението на разходите за отбрана за следващата година е със 111 млн. лв. Основно тези средства ще отидат за увеличение на разходите за персонал, т.е. заплати на военнослужещите, които се увеличават с 10%. Това е основната разлика, като в частта издръжка и персонал, няма увеличение, което да мога да отчета като значително. В същото време в средствата за отбрана, които са предвидени в централния бюджет имаме разходи за инвестиционни проекти за придобиване на въоръжение и техника от порядъка на 350 млн. за следващата година”, посочи Величков.

Общо за отбрана за следващата година, той пресмята, че се предвиждат 2,099 млрд. лв.

Според Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от Брутния вътрешен продукт на България до 2024г., за следващата година разходите за отбрана като процент от БВП е записано да са 1,64.

„Министерство на отбраната има претенция, която е свързана с отчитането в разходите за отбрана на разходи за пенсии на военнослужещи, които вече са пенсионирани, както и такива свързани с разходите на военните съдилища, военна прокуратура и Постоянното представителство в НАТО. Това формира една разлика от 30, 8 млн., които по наши изчисления следва да бъдат добавени, за да отговорим категорично на изискването за 1,64% от БВП за следваща година”, каза зам.-министърът и посочи, че се надяват да бъде част от инициативата на депутати между първо и второ четене.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още