Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Комитова и Петков намерили сходни проблеми при магистралите и язовирите

Политика

Комитова и Петков намерили сходни проблеми при магистралите и язовирите

Комитова и Петков намерили сходни проблеми при магистралите и язовирите - Tribune.bg
Снимка:

Според Комитова е пренебрегната пазарната икономика

Поредна доза критики към предишното управление отправиха министрите на регионалното развитие и икономиката.

Виолета Комитова и Кирил Петков обясниха, че „Автомагистрали“ и Държавната консолидационна компания са служили като „шапки“ за манипулиране на обществени поръчки.

Комитова заяви, че констатациите съвпадат с тези на Сметната палата.

„В нашето търговско дружество са били определени, примерно, 500 млн. лв. с министерско постановление за свлачища, определени са 84 обекта. Около половината от тези пари са раздадени на 25 фирми авансово през декември 2019 г. Към днешна дата, година и половина по-късно има изпълнен проект само по едно свлачище – на Рилския манастир“, обясни Комитова. 

Останалите са на проектна готовност, а някои все още нямат и разрешения за строеж. Проектите обаче са за две години, шансовете да се завършат докрай са минимални, смята Комитова.

При пътищата и магистралите ситуацията била същата. Там са раздадени около 1,5 млрд. лв., чрез прескачане на обществени поръчки, а пари са получавали фирми, които са нямали проектна готовност. Според арх. Комитова дори голяма част от цената на проектите са определяни „на око“ от фирмата-изпълнител.

По темата с освободения от нея шеф на държавата фирма „Автомагистрали“, който все още не е напуснал поста си, тя коментира: „С господин Беличев си пишем писма и искаме да се разделим цивилизовано“.

По строежа на автомагистрала „Хемус“ също фирми са получили авансови плащания, за да доставят техника и материали за строителството, отново без обществени поръчки. Договорите са между „Автомагистрали“ и конкретните фирми, стана ясно още от думите на арх. Комитова.

От своя страна министърът на икономиката Кирил Петков коментира, че същият е проблемът и с ремонта на язовирите.

За 416 язовира над 80% от работата по тях е извършена едва от 7 компании. От всички язовири на документи са завършени 10, но при проверка на 3 от тях се оказа, че стоят празни и не са пуснати в експлоатация.

Министърът посочи, че Българската банка за развитие ще бъде с надзор и ограничение на кредитите. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати