Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Комитова ще направи трети опит да смени ръководството на „Автомагистрали“

Политика

Комитова ще направи трети опит да смени ръководството на „Автомагистрали“

Комитова ще направи трети опит да смени ръководството на Автомагистрали - Tribune.bg
Снимка:

Тя заяви, че знае как може да се пребори с корупцията в строителството

В понеделник МРРБ отново ще внесе документи за вписването на временното ръководство на „Автомагистрали“, съобщи пред БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Тя обясни, че се иска вписването на временното ръководство от трима души до провеждане на конкурс за постоянно ръководство, състоящо се от петима души, който предстои в началото на юли, но съдия Мария Вранеску е отказала това вписване два пъти.

В предаването „Неделя 150“ Комитова коментира, че съдия Мария Вранеску е спряла вписването на ръководството на Александровска болница, както и на Българската банка за развитие (което бе съобщено в петък пред БНТ от министъра на икономиката Кирил Петков - бел. ред.).

„Аз вече виждам четири намеси на Мария Вранеску“, заяви министър Комитова и допълни, че бившият изпълнителен директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев е по-влиятелен от министъра на регионалното развитие към днешна дата.

„Г-н Беличев и съдия Мария Вранеску много се тревожат, че аз искам за 15 дена (от 22 юни до 5 юли - бел. ред.) да сложа временно ръководство.“

По темата с предплатените авансово пари на фирми за пътно строителство Виолета Комитова посочи, че това крие огромен инвестиционен риск парите да се изгубят, фирмите да фалират и нищо да не се построи.

„Този риск аз не бих го предприела, ако парите бяха лично мои.“

Това е все едно да си купите мебели сега за къща, която ще построите след пет години, отбеляза министър Комитова.

Предстоят срещи на ръководството на МРРБ с всички фирми, които са взели аванси. Ще работим, за да си завършат работата по договорите, категорична бе Виолета Комитова.

„Фирмите са доста. Една по една те ще дойдат при мен да поговорим. Те трябва да си завършат работата по договорите.“

Държавата отделя много пари за строителство на пътища, а ние всички сме инвеститори в тези пътища, защото се дават пари от бюджета. От друга страна обаче строителните фирми се оплакват, че парите са малко и това се отразява на качеството, отбеляза още Виолета Комитова.

„И двете страни са прави. Знаете ли защо се получава така? Защото между тези две има една дупка, в която се е наместило едно невидимо явление, наречено корупция. Тя няма партия, няма цвят, няма мирис, тя е невидима, тя е потайна, тя е коварна. Тя се извършва от хора, които имат власт. Те не се страхуват от прокуратура, от съдебна система, затова си позволяват да извършват корупция.“

Пред БНР Комитова заяви още, че знае как може да се случи превантивната борба с корупцията в строителството. 

Няма да раздаваме повече пари за строителство без обществени поръчки като въпросните аванси, заяви тя. По думите ѝ това е изкривило изцяло конкуренцията и строителната среда.

Занапред обществените поръчки ще бъдат без инженеринг, край на инженеринга, изтъкна Виолета Комитова. 

Тя планира още да въведе граждански контрол за качеството на даден обект в гаранционния срок.

„Не ни трябват контрольори. Ние ще контролираме качеството в гаранционния срок чрез гражданите.“

Едно от възможните решения по случая „Артекс“ Комитова обясни, че вижда  в това компанията да поиска от Столичната община съвсем ново разрешение за строеж за довършване на обекта, което ще изведе казуса от агонията.

Втори изход Виолета Комитова очерта с т.нар. законодателна поправка „Артекс“, която касае и много други строежи първа и втора категория и уточни, че ще бъде направено предложение към бъдещите народни представители.

Относно бъдещата национална детска болница Виолета Комитова обясни, че 2004 г. тогавашното Министерство на здравеопазването

се е произнесло по сградата-скелет - че тя не може да върши никакви функции, амортизирана е и няма да се ползва от системата на здравеопазването.

През 2011 г. е изготвен подробен устройствен план за цялата Медицинска академия, където на мястото на сградата-скелет е предвидена чисто нова сграда за детска болница с височина 20 метра. Последвал е обаче търг за реконструкция на старата сграда, разясни служебният министър на регионалното развитие.

„Днес регионалното министерство може да издаде виза за проектиране единствено и само на чисто нова сграда на това място с височина 20 метра“, подчерта Комитова.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети