Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Конспирация: Шефът на КС искал Радев да го обяви за главен прокурор

Политика

Конспирация: Шефът на КС искал Радев да го обяви за главен прокурор

Конспирация: Шефът на КС искал Радев да го обяви за главен прокурор - Tribune.bg
Снимка:

Президентът Радев е склоняван да наруши конституцията и да не подпише указа за Иван Гешев от юристи, попадащи в неговото обкръжение, твърди ПИК, позовавайки се на свои източници в президентството.

Най-активен в тази опасна и противозаконна игра бил не друг, а шефът на Конституционния съд Борис Велчев, гласи информацията. Това се правело въпреки че Конституцията формално забранява още веднъж да заеме поста.

„Аз ли трябва да ви запознавам с Конституцията? Сега ще ви кажа. Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор по чл.129, ал.2, се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването и освобождаването при повторно направено предложение...", обяви Филчев преди време.

Според Филчев Борис Велчев е удобна и послушна фигура, която би се харесала на статуквото. Всъщност Велчев бил персоналната кандидатура на президента за главен прокурор още от година. Припомняме, че в началото на лятото Румен Радев реши да се намеси в избора на обвинител №1, като инициира кръгла маса - встрани от президентските си правомощия.

„Може да се опитат да изнасилят Конституцията“, предупреди Никола Филчев.

Дали в момента наистина не се разиграва този сценарий, осуетен от единодушната подкрепа на прокурорската гилдия за Иван Гешев? Заложник ли е президентът Радев на амбициите на Велчев и неговите съмишленици от средите на БСП и тъй наречената "градска десница"? Искат ли да прецакат Гешев, за да лансират Борис Велчев?

Според информацията на медията заговорниците карат Радев да се заинати и да поиска тълкувание от Конституционния съд за процедурата по избора на Гешев. А шеф на този съд, разбира се, е претендентът Велчев. Решението е непредвидимо, а конституционната и институционална криза - гарантирана.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

Надя Това е невъзможно , Велчев не може да бъде втори мандат главен прокурор . Не разбирам толкова ли сте неграмотни , та пишете подобни неща
18.11.2019 14:16 / Отговор
Справедлив Длъжни са да пробват. Как сам кон се състезава?
24.11.2019 23:57 / Отговор
Справедлив Длъжни са да пробват. Как сам кон се състезава?
24.11.2019 23:58 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети