Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Константинова: Заради популизъм до сега много жертви на насилие нямаха защита

Политика

Константинова: Заради популизъм до сега много жертви на насилие нямаха защита

Константинова: Заради популизъм до сега много жертви на насилие нямаха защита - Tribune.bg
Снимка:

„В последните години всякаква пропаганда и популизъм не позволиха да се приемат промени в Закона за защита от домашното насилие, такива в него не бяха правени в последните 12 г.“, каза в ефира на Нова телевизия бившият вицепремиер и настоящ депутат от ПП-ДБ Калина Константинова.

Тя даде пример с това, че 118 жени за последните 5 г. са пострадали и са жертви на жестоко насилие. Константинова каза сащо така, че освен ПП и ДБ никой в предходните парламенти не е бил съгласен да се вкара в закона интимната връзка при превенция и защита от домашно насилие.

„С внесените сега промени това се прави - ДПС и ГЕРБ инициираха промени в НК, с които да се завишат присъдите, а ние подкрепяме и поискахме разширение на обхвата с интимната връзка“, поясни още тя.

„Ако интимната връзка бе разписана в закона - първо сигналът на обезобразеното 18-годишно момиче щеше да бъде обработен в рамките на 24 часа и в този срок съдът може да разпореди, че този насилник може да спре всякакъв контакт - нито по телефон, нито физически, и полицията трябва мигновено да приведе тази заповед в съответствие. Тя може да намери правна помощ и закрила от всички центрове, а сигналът за насилника ще влезе в регистъра и ще има информация във всички институции, че този човек вече е бил заплаха за някое момиче“, обясни още Константинова.

Досега нямаше координационен механизъм, нито звено, което да следи и наблюдава. По повод предложението на омбудсмана за инкриминиране на деяния, които унижават човешкото достойнство чрез причиняване на болка или страдание, Константинова обясни, че то се подкрепя от ПП-ДБ.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети