Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Конституционният съд реши: Истанбулската конвенция противоречи на основния закон

Политика

Конституционният съд реши: Истанбулската конвенция противоречи на основния закон

Конституционният съд реши: Истанбулската конвенция противоречи на основния закон - Tribune.bg

Конституционният съд обяви, че Истанбулската конвенция противоречи на Основния закон и че документът излиза извън декларираните от него цели - превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие.

Основният мотив е, че ратификацията на Истанбулската конвенция би наложила създаването на процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния, а това е в разрез с Конституцията, както и че документът размива границите между двата пола - мъжки и женски, което би затруднило борбата срещу домашното насилие. Конституционните съдии, с изключение на Румен Ненков, Георги Ангелов, Константин Пенчев и Филип Димитров смятат още, че част от понятията в Конвенцията откриват пространство за противоречивото й прилагане, което е в разрез с принципа на правовата държава.

Румен Ненков, Георги Ангелов, Константин Пенчев и Филип Димитров са съдиите с особено мнение. Защо те не виждат колизия между Конституцията и Истанбулската конвенция ще стане ясно, когато бъдат публикувани и техните становища. Засега на сайта на съда стои това на мнозинството, в което се анализира подробно понятието "пол". В мотивите пише: "То се използва от конституционния законодател като единство от биологично детерминираното и социално конструираното. Социалното измерение в Конституцията не създава социален пол, независим от биологичния, както е предвидено в Конвенцията“.

Може ли днешното решение на Конституционния съд да бъде преодоляно чрез промяна в Основния закон - коментира бившият конституционен съдия Пламен Киров:

„Какво означава да променим Конституцията в контекста на решението на КС, да отменим принципа на правовата държава? Ако ние не пипаме принципа на правовата държава, не игнорираме правната сигурност, като елемент от този принцип, какво трябва да направим ние – освен разбирането за пол, което в момента съществува, ние да вкараме определение в Конституцията за „джендер“, „социален пол“, идентификация, основана на пола и т.н. Мисля, че в настоящия парламент няма политическа сила, която да тръгне на такова нещо“. 

Решението на Конституционния съд, според което Истанбулската конвенция противоречи на принципите на правовата държава, според конституционалисти означава само едно  - невъзможност документът да бъде ратифициран. 

ГЕРБ: Взехме най-правилното решение да сезираме съда за Истанбулската конвенция

Съветът на Европа ще излезе с позиция по решението на КС за Истанбулската конвенция


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати