Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Конституционалист обясни на ПП/ДБ: Указът на президента не може да бъде отменян, оттеглян или обезсилван

Политика

Конституционалист обясни на ПП/ДБ: Указът на президента не може да бъде отменян, оттеглян или обезсилван

Конституционалист обясни на ПП/ДБ: Указът на президента не може да бъде отменян, оттеглян или обезсилван - Tribune.bg
Снимка:

Конституционалистът Борислав Цеков внесе разяснения по конституционната процедура оттук насетне и „какофонията“, която се е възцарила във връзка със сформирането на правителство – „да оттеглел бил указа си президентът, конституционен проблем имало и пр.“

Това са ясни конституционни положения, по които няма място за „друга гледна точка“, категоричен е той във Фейсбук.

„1. Президентът, съгласно конституционните разпоредби, е издал указ, с който предлага на Парламента да избере за министър-председател кандидатът, посочен от най-голямата парламентарна група. С този указ не се предлага състав и структура на Министерския съвет. Такава е процедурата. Кандидатът е заявил готовност да състави правителство, показал е и проект за състав и структура и това е достатъчно, за да се издаде президентския указ. Този указ не може да бъде отменян, оттеглян или обезсилван.

2. Промени в проекта за МС, примерно поради отказ на кандидати за министри, провал на преговори и пр., могат да се правят от кандидата за министър-председател, съгласно тълкувателно решение на Конституционния съд от 1992 г., от момента на издаване на указа, с който предлага на НС да избере министър-председател до гласуването в НС.

3. Само оттегляне на кандидата за министър-председател преди гласуването в НС прекратява този етап от конституционната процедура по чл. 99 от Конституцията.

4. В Народното събрание се извършват две гласувания - първо за министър-председател, и ако изборът е успешен, се гласува за предложени от него състав и структура на МС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети