Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Конституционната комисия се събира извънредно заради промените на второ четене в основния закон

Политика

Конституционната комисия се събира извънредно заради промените на второ четене в основния закон

Конституционната комисия се събира извънредно заради промените на второ четене в основния закон - Tribune.bg
Снимка:

Парламентарната комисията по конституционни въпроси ще разгледа на второ четене предложенията за изменение на основния закон, сочи справка в сайта на парламента.

Това става след като на 8 декември парламентът подкрепи промените в Конституцията със 164 гласа "за", 66 "против" и без въздържали се. Съгласно процедурата, тогава измененията бяха подложени отново на първо гласуване, след като преди два месеца не събраха необходимите три четвърти мнозинство.

Според Конституцията, както и според приетите процедурни правила за гласуване на измененията в основния закон, проектът се обсъжда и приема на три гласувания в различни дни, припомня БТА. Той е приет на първо четене, ако за него са гласували три четвърти от всички народни представители. Ако получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички депутати, се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане законопроектът се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Председателят на комисията Радослав Чолаков обясни, че между първо и второ гласуване на промените в Конституцията, в резултат на обществените обсъждания, ще бъдат нанесени редакции във внесените текстове.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети