Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Консултациите за съставите на РИК трябва да се проведат до 5 февруари

Политика

Консултациите за съставите на РИК трябва да се проведат до 5 февруари

Снимка:

ЦИК ги назначава до 12 февруари

Областните управители трябва да проведат до 5 февруари консултации за съставите на районните избирателни комисии/РИК/ за парламентарните избори на 4 април, съобщава БНР.

Консултациите се провеждат с парламентарните партии и коалиции и с тези извън парламента, които имат избрани членове в Eвропейския парламент.

ЦИК трябва да назначи районните комисии до 12 февруари включително.

Партиите и коалициите трябва да направят предложение пред областните управители за състава на районните комисии и да предоставят списък с резервни членове. Когато при консултациите не се постигне съгласие за състава, ЦИК назначава районната комисия въз основа на направените предложения.

Членове на една и съща РИК не може да бъдат съпрузи или лица във фактическо съжителство, роднини по права линия, братя и сестри. Представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в районната.

При назначаването на районните комисии се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции в 44 Народно събрание съобразно броя на депутатите към датата 19 януари тази година.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още