Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Контрера: Бюджетът на София не е антикризисен

Политика

Контрера: Бюджетът на София не е антикризисен

Контрера: Бюджетът на София не е антикризисен - Tribune.bg
Снимка:

Към момента в него няма нито едно перо, касаещо енергийната криза, високите цени и войната в Украйна

Столичният общински съвет обсъжда бюджета на София, който трябва да се гласува на 31 март. Според общинския съветник от ВМРО и председател на групата „Патриоти за София“ Карлос Контрера общинските съветници следва да се фокусират върху решаването на проблемите, произтичащи от сливането на трите кризи, а не да се занимават със себе си и с политическо противопоставяне. Приоритетите на ВМРО са транспорт, сигурност и обществен ред и довършване на големите инфраструктурни проекти, съобщават от партията.

„Вече разглеждаме проекта за бюджет по комисии. Относно самия проект за бюджет, внесен от кмета на общината, от ВМРО имаме една генерална забележка – няма нито ред в иначе подробните анализи за макроикономическата рамка, касаещ енергийната криза и ситуацията с войната в Украйна. Това е пропуск, защото тези два фактора се отразяват както на икономическите показатели, така и на прогнозите за приходи и разходи. Оттам нататък основната ни критика е, че бюджетът не е антикризисен, т.е. фокусиран върху потушаване на ефектите от кризите, а е приложен подход все едно кризи няма и имаме възможност за разностранни политики във всички сектори. Затова се оказва, че в бюджета има за всекиго по нещичко, като в резултат накрая вероятно няма да има никой доволен от нищо. Е, насред три кризи сме – ефектите от епидемията, високи цени на енергоносителите и тока, войната в Украйна, съпътствана от санкции, нарушени вериги на доставки и прочие. Ето защо според нас от ВМРО е нужно да намалим някои разходи, които могат да се отложат за 2023 г. и да подсилим с финансиране сектори, които тежко пострадаха от кризата – най-вече транспорта.“, смята Карлос Контрера.

От ВМРО поставят пред политическите групи – ГЕРБ, БСП, „Демократична България“ въпроса относно изпълнението за увеличение на заплатите на транспортните работници по решението на СОС от 2019 г. Имаме ли подкрепа да го изпълним? Към момента нямаме средствата, но при наличие на воля можем чрез преговори да постигнемпоетапно увеличение тази година и да обезпечим средствата в една бъдеща актуализация на бюджета. Какви са вижданията на политическите групи? Смятаме, че особено в тази ценова криза ние трябва да положим всички усилия да изпълним решението на общинския съвет в рамките на годината. Да, няма да бъде лесно, но е въпрос на желание и отговорност.

Съветниците от ВМРО настояват да се върви към общо и консенсусно предложение СОС и Столична община да поискат за пореден път компенсации за общината за скъпата електроенергия и скъпия природен газ.

Карлос Контрера смята, че някои от общинските съветници продължават да се правят, че проблем няма. „Напомняме, че големите опозиционери тук са управляващи оттатък – в парламента, в министерствата. Ситуацията има нужда от решителни и бързи действия, от обединение около няколко приоритета, а не от разединение и политически караници. Това да се противопоставяме го можем най-добре. Но можем ли да обединяваме усилия, за да помагаме насред кризата? Това е въпросът. И в заключение се обръщам към държавата, към Народното събрание, народните представители, към министерствата – всички български общини и местни власти, включително София, имат нужда от помощ и подкрепа сега. Не след три месеца, не след половин година, сега! Българският народ е решил кой да го води и управлява в тези бурни и смутни времена, поемете и носете тази отговорност, защото лидерите и държавниците си личат по време на криза. Докажете, че сте управленци, а не случайно попаднали отломки от политически корабокрушения.“, настоява Контрера.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати