Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Корнелия Нинова: Има законово и обективно основание за свикване на КСНС сега

Политика

Корнелия Нинова: Има законово и обективно основание за свикване на КСНС сега

Корнелия Нинова: Има законово и обективно основание за свикване на КСНС сега - Tribune.bg
Снимка:

Нулевото ДДС на хляба поне ще задържи цената, ако не я намали, смята тя

По закон Консултативният съвет по национална сигурност при президента трябва да се свиква поне веднъж на 3 месеца. Трите месеца изтекоха, така че има и законово основание, а и обективно отново институциите да разменят информации и да препотвърдят решението от миналия път. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред журналисти в кулоарите на парламента по повод искането на премиера Кирил Петков да бъде свикано заседание на КСНС по темата за Северна Македония.

Преди дни президентът Румен Радев заяви, че първо иска да чуе мотивите на премиера, а след това ще реши дали да свика КСНС.

„Докато Северна Македония не изпълнява условията по договора с България, не бива да се вдига ветото и да се дава ход на преговорите“, категорична бе Нинова.

„За нас не е проблем, не е лошо винаги да има КСНС,  защото там се събират всички парламентарно представени партии, службите, хубаво е да се обмени информация“,  подчерта лидерът на БСП.

Тя смята, че по време на заседанието трябва да се обсъди какво се е случило от януари, когато бе предишното заседание на КСНС за Северна Македония, досега.

„И тъй като не виждам сериозна промяна, може би КСНС да препотвърди отново решението“, подчерта Нинова.

На въпрос дали вицепремиерът смята, че България води две външни политики по отношение на РСМ – едната от съветниците на премиера, а другата от МВнР,  както преди време призна министър Теодора Генчовска, тя отговори така:

„Не, не смятам. Смятам, че е „леко преувеличена“ темата с РСМ. Мисля, че се създава излишно и преувеличено напрежение. Никой не ни е поставял ултиматуми през юни да вдигнем ветото и да започнат преговорите, нито са поемани такива ангажименти“, категорична бе Нинова.

Според нея общественото и медийно напрежение по този въпрос е създадено изкуствено.

На въпрос има ли министърът на икономиката и вицепремиер информация дали България вече се е обърнала с въпрос към ЕК - защо на Гърция е било разрешено плащането към „Газпром“ с рубли, а на нас ни бе отказано, тя посочи:

„Знам само това, което и вие, тъй като днес нямаше Министерски съвет, ще бъде в петък. Мисля, че там ще обсъдим въпроса и г-н Василев ще ни информира за проведеното заседание на ECOFIN (бел.ред. Съвет по икономически и финансови въпроси) в Брюксел“.

Нинова коментира и отстъпките от 25 ст. за литър бензин и дизел, които ще се отпускат от 1 юли при зареждане

От думите й стана ясно, че Българският институт по метрология ще се включи в контрола върху отстъпките.

Инсититутът по метрология е под шапката на  Министерство на икономиката и индустрията.

„Това е структурата, която сертифицира софтуера между бензиностанциите и НАП.

„Вие знаете, че между бензиностанциите и НАП има постоянна връзка, но сега трябва да имаме контрол върху това, което се отбелязва на фискалния бон като отстъпка и това, което стига до НАП“, обясни Корнелия Нинова.

По отношение нулевото ДДС на хляба Нинова посочи, че освен цената, Министерството на икономиката и индустрията ще следи и за изсветляване на „сивия сектор“.

„В момента има сериозен процент „сив сектор“ в производството и търговията с хляб. Нулевото ДДС ще донесе доизсветляване на сивия сектор. Това също е в работата на КЗП“, подчерта тя.

По думите й, ако не доведе до намаляване на цената, нулевото ДДС на хляба поне ще доведе до нейното задържане, защото намалява производствените разходи за хляба.

„Така че, поне в първите дни смятам и прогнозите на хлебопроизводителите са, че ще доведе до намаляване, след това, ако нещо се случи, са на ход контролните органи. Но със сигурност ще задържи цената и няма да позволи, ако се вдигнат другите разходи за суровини, за ток, за енергопотребление, да расте така главоломно нагоре“, категорична бе Нинова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

EdwardAtoLf Магазин спортивного питания и биодобавок в Москве. Лучшие
производители жиросжигателей, ноотропов, предтренников.
Работаем ежедневно с 10 до 21. В наличии большой ассортимент товаров для спорта.
22.07.2022 00:08 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети