Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Корнелия Нинова: Съжалявам, че ИТН, ИБНИ и ДБ не ни подкрепиха за общи политики при актуализацията на бюджета (ВИДЕО)

Политика

Корнелия Нинова: Съжалявам, че ИТН, ИБНИ и ДБ не ни подкрепиха за общи политики при актуализацията на бюджета (ВИДЕО)

„Съжаляваме, че ИТН не ни подкрепиха да съставим кабинет, както и да имаме обща политика за актуализацията на бюджета“, обяви Корнелия Нинова. Лидерът на БСП уточни, че решенията са взети на база на много разговори с различни организации и синдикати.

От левицата предлагат за втора година майчинство сумата да се увеличи на една минимална работна заплата.

За мигрантския натиск е решено, че трябва да се въведе сума, която да гарантира заплатите и средства за противодействие на миграционния натиск, както и за облекла, като предстои да се уточни и за отбраната.

Социалистите предлагат мярката 60/40 да бъде преформатирана на 80/20. За общините допълват актуализацията на бюджета с 52 млн.лв.

От БСП ще предложат и увеличение в приходната част що се отнася до ДДС и акцизи. „Бихме искали да не изпадаме в риск и да има популистко наддаване, да не мине нито едно от предложенията или всички, с което можем да взривим бюджета. Надявам се на разум и между първо и второ четене да има разговори“, обяви Нинова.

На въпрос каква е съдбата на третия мандат, тя заяви, че това ще се реши днес в 14 часа в централата на БСП и от колективните органи на партията.

Нинова определи поведението на ИТН, ИБНИ и ДБ като скандално. По думите те не искат редовно правителство, не искат разговори. БСП са положили всички усилия, търпение и диалогичност, а отсреща само „не“. 

Ето и предложенията на социалистите:  

Изплащане на еднократна помощ от 6500 лв. за раждане на второ и трето дете на родители, осигурявали се през последните 24 месеца;

Еднократна помощ от 250 лв. за началото на учебната година за деца от 2. до 4. Клас;

Еднократна помощ от една минимална работна заплата (650 лв.) за самостоятелно заетите лица;

Увеличение на обезщетението за отглеждане на дете между първа и втора година – в размер на една МРЗ (от 380 на 650 лв.);

120 млн. лв. за COVID кризата – (разходи за материали за дезинфекция в училищата, специализиран медицински транспорт на положителни или симптоматични на COVID-19 пациенти);

Средства за заплати за ноември и декември на заетите в охраната на границите, средства за противодействие на миграционния натиск и актуализиране на лимитите за защитно облекло на полицаите;

Увеличение на средствата за институтите за сценични изкуства;

Компенсации за разходите за електроенергия на държавни, общински и регионални институти;

Преизчисляване на пенсиите;

Мярката „60/40“ да се преформатира в „80/20“;

Подпомагане на общините – 54 млн. лв. увеличаване на трансфера на средства към общините;  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още